Slovenija
306 ogledov

Razveljavili petkrat več Zoisovih štipendij kot pretekla leta

študenti študentje fakulteta Anže Petkovšek
Eni so z enakimi dokazili štipendijo dobili, drugi pa ne, pojasnjujejo na ministrstvu.

"Sinu je ministrstvo za delo po enem letu prejemanja odvzelo Zoisovo štipendijo,“ nam je povedal razočaran bralec. Sprašuje se, ali jemljejo Zoisove štipendije, da bodo zbrali denar za štipendije za deficitarne poklice, za katere je mogoče vloge oddati jutri

Na ministrstvu za delo ta očitek zavračajo, "saj so sredstva za deficitarne štipendije določena v Poslovno finančnem načrtu javnega sklada, kar pomeni, da niso kakor koli odvisna od prilivov in odlivov pri drugih štipendijah. Poleg tega so bile štipendije vsem upravičencem, katerih odločbe so bile razveljavljene, skoraj v celoti izplačane,“ so pojasnili. 

Odvzete štipendije ni treba vračati

Štipendije, ki je odvzeta, namreč ni treba vračati za nazaj, ampak se z odločbo o razveljavitvi izgubi le pravica do nadaljnega prejemanja. 

Dvesto evrov štipendije mesečne štipendije je dijaku ministrstvo odvzelo po nadzorstveni pravici, saj je sklad za razvoj kadrov in štipendije pri dodelitvi upošteval dve umetniški deli, ki skladno z zakonom in pravilnikom ne bi smeli šteti, saj nimata dveh pozitivnih strokovnih kritik, ki bi bili vpisani v Cobiss. 

"Razlogi, ki so navedeni v obrazložitvi, niso logični in ne možni za nivo osnovnošolca,“ pa je prepričan naš bralec, ki se sprašuje, če bo sin še lahko bival v dijaškem domu v Ljubljani. 

Letos petkrat več razveljavitev kot sicer 

Ministrstvo sicer vsako leto preverja odločbe sklada razveljavitve odločb pa so redke, največ do pet primerov letno. Za lansko šolsko leto  so se Zoisove štipendije prvič dodeljevale na podlagi novega zakona o štipendiranju, zato je bilo takih primerov več, kar 25.

Glavni razlog za razveljavitve je bil, da niso bili upoštevani pogoji, kaj so izjemni dosežki. "Tako so štipendijo pridobili nekateri vlagatelji, ki do nje niso bili upravičeni, medtem ko so bile vloge drugih vlagateljev, ki so uveljavljali iste izjemne dosežke, na prvi stopnji zavrnjene,“ pojasnujejo na ministrstvu. Ocenjujejo sicer, da bo v prihodnjih letih zaradi vzpostavitve jasnih kriterijev odločanja število razveljavljenih odločb padlo na nivo prejšnjih let. 

Bralec pravi, da ve, da ima možnost tožbe, a bo denar za pravdanje raje namenil za sinovo šolanje. 

Prihranke zaradi 25 štipendij nemogoče oceniti

Koliko bodo zaradi razveljavljnih štipendij prihranili, je težko oceniti, saj ni mogoče napovedati, ali bi ti dijaki in študenti izpolnjevali pogoje za prejemanje tudi v tem šolskem letu. Če bi jo imeli in če predpostavimo, da je povprečna štipendija dvesto evrov, pa gre za 60 tisoč evrov letnega prihranka. 

Lani je bilo v razpisu za Zoisove štipendije za nove vlagatelje na voljo 2,5 milijona evrov, od tega pol za dijake prvih letnikov srednje šole. Letos je za nove vlagatelje na voljo 300 tisoč evrov več. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • westal 07:20 13.september 2015.

    Brez (veze) (in poznanstva) muje se še čevelj ne obuje.

  • miro 16:28 10.september 2015.

    vse povsod režejo pri domačih to je sedaj že tako zelo očitno da že vrane čivkajo na vejah

  • mijaliza 14:47 10.september 2015.

    a pa še to je razlika če imaš na filozofiji 10 ali na kakšnem elektofaksu