Slovenija
5 ogledov

Razveljavili Popovičevo kandidaturo

"To je kalvarija, ki se vleče že več let," je dejal Popovič. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Vrhovno sodišče v Ljubljani je odločilo, da se kandidatura za državnega svetnika koprskega župana Borisa Popoviča odpravi, prav tako tudi pet izvoljenih elektorjev.

Koprski Socialni demokrati in stranka Oljka sta prejeli sklep vrhovnega sodišča v Ljubljani, ki je odločilo, da se kandidatura za državnega svetnika koprskega župana Borisa Popoviča odpravi.

Na zadnji novinarski konferenci so koprski Socialni demokrati in stranka Oljka napovedali, da se bodo zaradi domnevnih nepravilnosti pritožili na sodišče, kar so tudi storili. Sodišče jim je tudi tokrat, že drugič, dalo prav.

Spomnimo; vrhovno sodišče je presodilo, da nova pravila za volitve v državni svet, ki so jih sprejeli koprski svetniki, niso veljavna in da se upoštevajo kandidature, ki so prispele v razpisanem roku in po prvotnih pravilih. V skladu z njimi pa sta kandidirala le Marjan Križman (SD) in Viktor Markežič (Oljka).

Pravni zastopnik koprske občine Franci Matoz je pokazal sklep občinske komisije za volitve in imenovanja, s katerim so podaljšali rok za vložitev kandidatur do 15. oktobra (prvotno je veljal 26. september), v tem času pa je kandidaturo vložil še Popovič, ki naj bi se tako v volilni postopek vključil po starih pravilih. Križman, ki je podpredsednik občinske volilne komisije, je zatrdil, da takega sklepa nikoli niso prejeli in zaradi suma ponarejanja uradnih listin napovedal ovadbo.

Koprski Socialni demokrati in stranka Oljka so prepričani, da se takšne stvari "ne dogajajo niti na Siciliji". Menijo tudi, da se je kandidat za državnega svetnika in župan Boris Popovič prijavil na neveljavnem obrazcu, ki je temeljil na novih in sedaj neveljavnih pravilih. SD in Oljka napovedujeta pritožbe in razmišljata o možnosti, da je lahko prišlo celo do ponarejanja listin.

Po njihovih besedah je neuradno dejstvo, da se tako občinskih kot državnih rokov za oddajo kandidatur med postopkom ne da spreminjati, bodo pa to še preverili. Glede zadnjega roka za oddajo kandidatur po novih pravilih, 15. oktobra, menijo, da so vse prijave, ki niso bile oddane do 26. septembra, torej tudi prijava kandidata za državnega svetnika Borisa Popoviča in potrjenih elektorjev, izpolnjene na novih obrazcih, ki se nanašajo na nova pravila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.