Slovenija
66 ogledov

Razveljavljen razpis štipendij za deficitarne poklice

Vrsta bralka
Razpis za deficitarne štipendije razveljavljen, ministrica se je opravičila in ob tem napovedala novi razpis, pri katerem bodo imel prednosti dijaki vpisani v prvi letnik. Razpis bo objavljen 4. septembra.

Novi razpis za deficitarne poklice bo na spletni strani Sklada za razvoj kadrov in štipendije skupaj s prijavnico objavljen prihodnji petek, 4. septembra, vloge pa bo mogoče oddati z 11.septembrom.

Novi razpis z eno spremembo

Da bi omejili naval na štipendije, oziroma, da se ponedeljkova zgodba ne bi ponovila, bodo v novem razpisu zapisali, da bodo v prednosti za štipendijo tisti dijaki, ki so vpisani v prvih letnik programov deficitarnih poklicev. 

"Ker sistem ni deloval, vsi niso imeli enakih možnosti, zato bo razpis preklican in ponovljen. Ob koncu naslednjega tedna bo nov javni razpis dosegljiv na spletni strani sklada, zraven pa tudi vloga, medtem ko boste razpis lahko oddali od 11. septembra dalje," je na novinarski konferenci dejala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in dodala da še vedno ostaja pogoj, da bo  prednost imel tisti, ki bo prej oddal vlogo, oziroma princip 'kdor prej pride, prej melje." Spremembe zakona o štipendiranju je ministrica napovedala za prihodnje leto. 

Tudi direktor Sklada za razvoj kadrov in štipendije Franc Pristovšek  se je opravičil vsem, ki so sodelovali pri omenjenem razpisu, ker niso imeli enakovrednega dostopa do vlog kot vsi ostali vlagatelji."Na skladu smo dobro pripravljeni, a nismo pričakovali tako velikega navala," je dejal.

Kot je izpostavil, je bilo v prvih dveh urah preko 30.000 obiskov, zato je spletna stran zelo počasi delovala oziroma je bila nedosegljiva.

Ljubljančani niso bili v prednosti 

Pristovšek je še poudaril, da pri tem ni šlo za favoriziranje ljudi iz Ljubljane, ki jih je bilo po preštetju vlog slabih 15 odstotkov, vsi ostali so bili iz drugih krajev Slovenije. "Ne glede na to, smo se odločili, da razpis ponovimo iz razlogov, ki jih je že dejala ministrica," je dodal Pristovšek.

Naslednji razpis že januarja

Ministrica je še obljubila, da bo za naslednje šolsko leto razpis v januarju, da bodo imeli dijaki dovolj časa. Kopač Mrakova je še pojasnila, da bo žal tudi v prihodnjih dveh letih na voljo le tisoč štipendij za deficitarne poklice.

Še pred novinarsko konferenco se je ministrica na twitterju opravičila zaradi nastalih težav. 

Odločitev o razveljavitvi je padla po včerajšnjem sestanku in poročilu, ki ga je Kopač Mrakova zahtevala od direktorja Sklada za razvoj kadrov in štipendiranje Franca Pristovška. 

V ponedeljek, na prvi dan razpisa, se je, zaradi izjemno velikega zanimanja, sesula spletna stran Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije, tako, da obrazcev za tisoč štipendij za deficitarne poklice, kar nekaj časa niso bili na voljo.


Ker je glavno merilo za pridobobitev štipendije v znesku sto evrov na mesec v hitrosti, oziroma načelu, kdor pride prej melje, kar je pomenilo, da bi bili izbrani po vrstnem redu prispelih vlog, glede na datum in uro vložitve, so se se zvrstile številne pritožbe. Mnogi prosilci so namreč menili, da so bili tisti, ki so vloge oddali osebno ali po pošti, v prednosti. 

Razveljavitev razpisa je svetoval tudi varuh človekovih pravic

"Po oceni varuha bi tehnične težave pri zagotavljanju spletnega dostopa do obrazca, ki bi jih sklad po njihovi oceni moral predvideti, lahko pomenile neenako obravnavo vlagateljev. Vlagatelji, ki so se zanašali na določbo 7. točke razpisa in so vlogo nameravali natisniti, so bili v slabšem položaju kot tisti, ki so obrazec prejeli na sedežu sklada. Dodatno neenako obravnavo bi lahko pomenila okoliščina, da so se vlagatelji, ki živijo v Ljubljani, po soočenju s težavo pri spletnem dostopu lahko nemudoma napotili na sedež sklada, tisti pa, ki prihajajo iz oddaljenejših krajev, te možnosti (v enakem času) niso imeli," so zapisali pri varuhu, ki je na sklad za štipendije naslovil poizvedbo, v kateri sklad tudi poziva, naj se opredeli do domnevne diskriminacije in sporoči, kakšne ukrepe bo sprejel za zagotovitev enake obravnave vseh vlagateljev.

Vanda.Levstik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • yeah 08:45 29.avgust 2015.

    Ne znanje pa letnik vpisa pa ne vem kateri pogoj še... Država naj da vsakemu srednješolcu 100 evrov štipendije pa bo. Smo reševali Grke, zdaj bomo Sirce, za naše otroke pa ni denarja. Za nov pogoj tj. vpis v 1. ...prikaži več letnik pa še to: poznam fanta, gre letos v 1. letnik deficitarnega programa, bo dobil štipendijo. Postrani prdne pa mu tastari pišejo opravičila, ni mu treba k pouku, če je kaj narobe v šoli se grejo kregat k njihov je itak nedolžen... Super, da država podpira lenuhe in manipulatorje!!! Jih imamo premalo v naši državi. Če že dodajate nove pogoje razmislite o prisotnosti pri pouku v 9. razredu. Bo malo morje dijakov odpadlo.

  • kapibara 22:52 27.avgust 2015.

    Franci, a boš zrihtal eno preko reda.. ??

  • macola 22:23 27.avgust 2015.

    Ravno poslušal Kopačko....marš, baba nesposobna! Da ti jamra tam, da bi morali prej zakon popravit, da bi lahko po bolj pravičnih kriterijih delili....ja kdo hudiča pa predlaga zakone?, A ne bi prej zakon uredili in potem delili? Ne, žal smo ...prikaži več šele sedaj dobili ta denar.....pa jeb..... baba neumna....kdo pa vladi "reže" denar? Adijo pamet!