Slovenija
1438 ogledov

"Razvoj dogodkov ni tako katastrofičen, kot je bilo pričakovati"

Boštjan Vasle Anže Petkovšek Javna predstavitev kandidata za guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta.
Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle pravi, da bomo zabeležili globok padec gospodarske aktivnosti, vendar bosta zadnji četrtletji že pozitivni, je ocenil v pogovoru za Delo.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je v pogovoru za Delo pojasnil, da so iz tehničnega vidika izpolnjeni vsi pogoji za delovanje poroštvene sheme za kredite podjetjem. "Shema deluje in podjetja lahko tudi prek tega kanala pridejo do dodatne likvidnosti. Podatki, ki jih spremljamo v Banki Slovenije na dnevni ravni, kažejo, da je povpraševanja po tovrstnih kreditih relativno malo. To je posledica tega, da trenuten razvoj dogodkov ne poteka tako katastrofično, kot je bilo mogoče pričakovati še spomladi," je pojasnil.

Odobrenih likvidnostnih kreditov je bilo doslej nekaj čez 800, v skupnem znesku okoli 350 milijonov evrov in med temi jih ima jamstvo države le 21 milijonov. "Verjetno so podjetja po začetnem visokem zanimanju ugotovila, da za zdaj ni potrebno črpanje tovrstnih sredstev," je dejal guverner Banke Slovenije.

V igri najmanj negativen scenarij

Zaradi velike negotovosti so sicer v Banki Slovenije in drugih institucijah pripravili več scenarijev razvoja dogodkov in trenutno kaže, da smo bliže najmanj negativnemu scenariju. Upad gospodarske aktivnosti je sicer večji, kot smo jim bili priča v preteklosti, vendar novejši podatki kažejo, da že prihaja do ponovne rasti gospodarstva, kar nas lahko, tako Vasle, navdaja z optimizmom.

Še vedno je sicer nemogoče predvideti razvoj pandemije, sploh ne v okviru makroekonomskega razmišljanja pa tudi v okviru stroke, ki se ukvarja s pandemijami. "Zadnji podatki kažejo na ponovno naraščanje števila okuženih, v Sloveniji smo presegli številke, ki smo jim bili priča spomladi. Negotovost se ohranja, potek okrevanja bo precej odvisen od poteka epidemije. Pomembno pa je, da je bil odziv denarne pa tudi fiskalne politike drugačen kot v času prejšnje krize, in tudi nadaljnje ukrepanje bo pomembno prispevalo k temu, kakšno bo okrevanje," je poudaril.

Banke so po oceni Banke Slovenije v dobri kondiciji. Tudi zaradi ukrepanja v času sanacije imajo zadovoljivo kapitalsko bazo, njihova likvidnost je visoka in naše ocene kažejo, da bo tako tudi v prihodnje.

"Precej kazalnikov za slovenski bančni sistem je trenutno boljših od povprečja v celotnem evrskem območju. Recimo, slaba posojila so se od zadnje krize stalno zniževala in so trenutno relativno nizka. To potrjuje, da je slovenski bančni sistem stabilen. Tudi povečane vloge prebivalstva v slovenskih bankah so trenutno varne," je zagotovil.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • anton3 10:27 20.september 2020.

    Vasle! Tipičen nepravi človek,na nepravem mestu,v pomembnem trenutku!

  • refara9354 11:17 19.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. workreviews10.com