Slovenija
10 ogledov

"Razvoj Slovenije zavira korupcija"

Po predlogu novele zakona o integriteti bo nad predavanji bedel Goran Klemenčič. Žurnal24 main
Večina sodelujočih na posvetu društva Integriteta, ki je potekal v državnem svetu, se je strinjala, da razvoj Slovenije onemogoča predvsem korupcija.

Korupcija namreč klesti vlaganja v infrastrukturo, kar v končni fazi vodi v vse večjo revščino.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je pravno državo primerjal z imunskim sistemom države, Slovenija pa je po njegovih besedah visoko sistemsko skorumpirana država.

Med sedmimi naštetimi gonilniki sistemske korupcije jih je v državi prepoznal kar šest. Slovenijo je po vzoru slabega ekonomskega sistema razglasil za "dogovorno pravno državo", kjer regulativa velja le do točke interesa neke elite.

Oblast podredila zakonodajo
Podobno zaskrbljen glede pravne države je bil tudi Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, ki meni, da si je izvršilna oblast v Sloveniji podredila zakonodajno. Ustavno sodišče je preobremenjeno, ker "cel kup zakonov ustreza le elitam", te pa sodnikom poskušajo vzeti tudi trajni mandat, je dejal.

V Sloveniji pravno državo po njegovih besedah onemogočajo predvsem korupcija, klientelizem, elitni dogovori in strah.

Boj proti korupciji ključen za razvoj
Položaj Slovenije in povezave med revščino, korupcijo in razvojem sta z ekonomskega gledišča predstavila Jože P. Damijan z Ekonomske fakultete in Jože Mencinger s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Za prvega je boj proti korupciji ključen za gospodarski razvoj, slednji pa je ključen za boj proti revščini. Mencinger je v tej luči pokomentiral še strategijo Evropske unije do leta 2020, ki jo je za razliko od prejšnjih označil za "bolj realno, saj bi večino ciljev strategije dosegli že s 75-odstotno zaposlenostjo prebivalcev".

Hanžek: Učinkovitost v nasprotju s solidarnostjo
Nekdanji varuh človekovih pravic in član upravnega odbora Društva Integriteta Matjaž Hanžek je v svojem nastopu opozoril na vlogo strokovnjakov pri državni korupciji, saj nekateri v interesu določenih elit manipulirajo s podatki. Poleg tega je opozoril na dve, zanj netočni, "večni resnici" – da sta učinkovitost ali konkurenčnost v obratnem sorazmerju s solidarnostjo ali kohezijo ter da je prevelik javni sektor kriv za počasnejši razvoj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.