Slovenija
6437 ogledov

Rdeča luč za Joca Pečečnika, o okoljevarstvenem soglasju bodo odločali vnovič

stadion Bežigrad Nik Rovan
Ministrstvo za okolje in prostor je odpravilo okoljevarstveno soglasje za izgradnjo Bežigrajskega športnega parka in zadevo vrnilo Agenciji RS za okolje v ponovno odločanje.

Po tem ko se je aprila Joc Pečečnik, ki vodi projekt prenove Plečnikovega stadiona za Bežigradom, lahko že veselil, saj je pridobil okoljevarstveno soglasje, je zdaj ponovno ostal brez njega. Ministrstvo za okolje in prostor je po pritožbah odpravilo soglasje in odločitev vnovič predalo v odločanje Agenciji RS za okolje (ARSO).

Plečnikov stadion Po destih letih .... Slovenija Jocu Pečečniku agencija za okolje prižgala zeleno luč za obnovo stadiona

Med razlogi za odpravo ministrstvo za okolje, ki ga vodi Irena Majcen, med drugim navaja, da agencija ob izdaji okoljevarstvenega soglasja ni ugotovila skladnosti projekta z Odlokom o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika za kulturne spomenike državnega pomena, čeprav je bilo za nameravani projekt že pridobljeno kulturno-varstveno soglasje.

Agencija je namreč pred izdajo okoljevarstvenega soglasja aprila 2017 ponovno pozvala ministrstvo za kulturo, naj poda mnenje o sprejemljivosti posega. V njem je državni organ pristojen za kulturo ugotovil, da je nameravani poseg z vidika varstva kulturne dediščine sprejemljiv in da je bilo za nameravani poseg že izdano kulturno-varstveno soglasje, ki je še vedno pravnomočno.

Pri obravnavi obremenjenosti s hrupom je agencija pravilno upoštevala opredelitev III. območja varstva pred hrupom, kot jo določa veljavni izvedbeni prostorski akt Mestne občine Ljubljana, vendar bi po mnenju ministrstva, ki ga v sporočilu za javnost povzema agencija, morala ta presoja vsebovati tudi podatke glede obremenitve s hrupom zaradi nameravanih prireditev v športnem parku.

Po razrešitvi vprašanja vplivov projekta na Plečnikovo dediščino bo agencija ponovila tudi javno razgrnitev dokumentacije, razpisala ustno obravnavo ter šele nato izdala odločbo. Ministrstvo je namreč ugotovilo, da je to potrebno zaradi velike časovne odmaknjenosti od prejšnje javne razgrnitve in večkrat dopolnjenega poročila o vplivih na okolje.

Opozorila in pomisleki prebivalcev Fondovih blokov

Projekt se že od samega začetka sooča s številnimi pomisleki, tako tudi prebivalci Fondovih blokov že od začetka projekta nasprotujejo pozidavi zelenice ob blokih pri ljubljanskem bežigrajskem stadionu in vztrajajo, da morajo Fondovi vrtovi ostati zelena površina, saj niso le pripadajoče zemljišče k stanovanjskim stavbam, temveč tudi območje kulturnega spomenika, na katerem se ne sme graditi.

V civilni pobudi so za STA pojasnili, da odpravo okoljevarstvenega soglasja pozdravljajo. Upajo, da bodo družbeniki BŠP to razveljavitev "razumeli kot priložnost za tehten razmislek o smiselnosti nadaljnjega trmastega vztrajanja pri tem škodljivem, nezakonitem in nepotrebnem projektu"

Fondovci so tudi tisti, ki so se leta 2012 pritožili na že izdano okoljevarstveno soglasje in opozorili, da bo gradnja stadiona presegala zakonsko dovoljene stopnje hrupa. Upravno sodišče je zavrnilo odločbo nato 7. aprila lani odpravilo, saj stranka ni imela možnosti izjasnitve do navedb stranskih udeležencev v postopku.

Lani je Pečečnik kljub vsem zapletom izpostavil, da načrta ne bo opustil, ob tem pa navedel, da se je "izgubila ljubezen, ni pa se izgubila zvestoba."

Maketa Pečečnikovega stadiona Joc Pečečnik Slovenija Joc Pečečnik: "Izgubila se je ljubezen, ne pa zvestoba."
Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 08:54 22.november 2017.

    Izjava Majcnove ob EKO katastrofi v Zalogu in Vrhniki ,da bo čas in zemlja sama odstranila strupe govori vse o Cerarju in njegovih spletičnah !

  • bzovc 08:29 22.november 2017.

    Isto kot Cukrarna, so jo že orerezali napol ostalo pa razpada. Tile stanovalci so ene seronje.

  • sprehajalec 21:22 21.november 2017.

    Joc, nabij vse skupaj, pa šenkaj Ciganom ali pa Šiptarjem. S moratorijem na prodajo šenkanega za 50 let.