Slovenija
4 ogledov

Rdeča luč za vse

Sestavni del javnega zdravstva so tako delavci v javnih zdravstvenih zavodih kot Žurnal24 main
Ker so zdravnikom in zobozdravnikom podelili preveč koncesij, jih drugi zdaj ne dobijo.
"Fizioterapevtka sem že 25 let, v svojem delu uživam, ljudem želim pomagati. Tudi zato sem na občino oddala prošnjo za podelitev koncesije," je povedala naša sogovornica, ki je ne bomo imenovali. Prošnjo je oddala septembra lani, letos pa je z oddelka za družbene dejavnosti Mestne občine Novo mesto dobila negativni odgovor.

"Ne morem se sprijazniti s tem, da imajo manjše občine, kot so na primer Šentjernej, Šmarješke Toplice in Straža, lahko fizioterapije s koncesijo, v mestni občini, kjer je prebivalcev toliko več, pa to ni mogoče," pravi. Kot zatrjuje, njena dejavnost ne bi bila konkurenčna zdravstvenemu domu, saj želi z njim sodelovati, kar je navedla tudi v prošnji.

 

Zavrnjene vloge

Koncesije. Od zadnje podelitve koncesije leta 2007, ko so na mestni občini podelili tri koncesije na področju patronaže, so prejeli še dve vlogi, in sicer za področje zobozdravstva in fizioterapije. "Od teh smo letos zavrnili vlogo za koncesijo na področju fizioterapije, na kar smo sicer dobili pritožbo, vloga za področje zobozdravstva pa je še v postopku," je povedala Joža Miklič z oddelka za družbene dejavnosti.

Zasebnikov je preveč
V odgovoru naši sogovornici se na občini sklicujejo na lani sprejeto strategijo primarnega zdravstva v občini. Ta med drugim govori tudi o tem, da je zaradi stihijskega podeljevanja koncesij v letu 2006 delež zasebnikov na področju splošne medicine, zobozdravstva in patronaže nad slovenskim povprečjem. To pa je, kot je zapisano v strategiji, ogrozilo delovanje in poslovanje Zdravstvenega doma Novo mesto.

Med cilji strategije je zato tudi ta, da mestna občina novih koncesij ne bo podeljevala, dokler na državni ravni ne bodo sprejeta merila za postavitev mreže javne zdravstvene službe in merila za vključevanje zasebnih koncesionarjev v javno zdravstveno mrežo.

Individualen pristop
Renata Majcen iz Šmarjeških Toplic ima koncesijo za izvajanje fizioterapije že 13 let. "Želela sem delati samostojno, saj sem prepričana, da v ustanovah, kot sta zdravstveni dom ali zdravilišče, fizioterapijo izvajajo bolj kot ne po istem kopitu. To pa se mi ne zdi prav, ker zagovarjam individualni pristop, s katerim lahko pacientu bistveno bolj pomagaš," pravi Majcnova.

Individualni pristop prinese, kot dodaja, tudi to, da se ljudje psihično odprejo, kar je še v dodatno pomoč, saj je znano, da vrsto bolečin, povezanih na primer s hrbtenico, prinesejo psihične težave. "Upam si trditi, da se koncesionarji veliko bolj potrudimo za pacienta, tudi zato, ker ti prenesejo priporočila naprej, dober glas pa seže v deveto vas," še pravi Majcnova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.