Slovenija
37080 ogledov

Rdeče že tri, tik pod mejo dve regiji, v nevarnosti tudi osrednjeslovenska

zurnal24.si
Razmere v Sloveniji so se v zadnjem tednu precej poslabšale.

Povprečna rast števila novih okužb je bila sicer nekoliko nižja kot prejšnji teden, ko je bila od ponedeljka do četrtka 19-odstotna, ta teden je bila 13-odstotna.

Včeraj je bilo povprečno tedensko število okužb 900, pred enim tednom 782, pred dvema tednoma pa 692. Po projekcijah Inštituta Jožef Stefan bo Slovenija 1. aprila znova v rdeči fazi epidemije, saj bo presegla kriterij povprečno tisoč okužb v zadnjih sedmih dneh.

Spodnji graf kaže, da so se razmere občutno poslabšale, najbolj dramatično je poslabšanje v goriški regiji, slabo kaže tudi v savinjski in osrednjeslovenski, zelo občutno je poslabšanje tudi v uradno še rumenih primorsko-notranjski in jugovzhodni Sloveniji. Skočilo je tudi število okužb v daleč najboljši posavski regiji.

Razmere so se izboljšale le v obalno-kraški in nekoliko v gorenjski regiji.

Pogoje za rumeno fazo izpolnjuje le še posavska regija. Tri regije: goriška, koroška in savinjska ne izpolnjujejo pogoja za oranžno fazo in so v rdeči fazi, povsem na meji za rdečo fazo sta še zasavska in obalno-kraška, ki sta dva oziroma štiri odstotke pod mejo. Ob tem velja omeniti, da so se razmere v obalno-kraški regiji v primerjavi s tednom prej izboljšale.

Proti rdeči fazi drsi tudi osrednjeslovenska regija, ki je še deset odstotkov pod mejo.

Vlada sicer odločitve o uvrstitvi regij v rdeče območje sprejema ob sredah, zato ugotovitve iz tega članka ne vplivajo na prepoved gibanja in druge ukrepe, ki veljajo za rdeče regije. Tako je predvidoma do naslednje srede prepovedano prehajanje meje treh statističnih regij: goriške, koroške in obalno-kraške.

V naši soseščini so daleč najslabše razmere na Madžarske, zelo slabe pa presenetljivo kljub izjemni precepljenosti v Srbiji.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Borut_Bavarski 10:17 27.marec 2021.

    Dejte, žurnalovci, a vas spet panika, histerija, mečeta? Za vir pa sami vladni podatki. Da bi pa sami kaj ugotovilli, to pa ne. Povzemanje, kopiranje člankov iz drugih medijev, tukaj ste pa asi. Edino poštenega lektorja si nočete privoščiti.

  • jan428 09:00 27.marec 2021.

    Vse kar objavljajo je laž in zavajanje!!!! Bliža se velika noč in ljudi je treba zapreti, kot kure, ki grejo spat! A bomo še kar pustili, da se ta goveda, smrduhi, psihopati ala Janša, še kar naprej izživljajo nad nami????? ...prikaži več Narod zbudi se, preden nam pokradejo vse pravice!!!!

  • la 08:50 27.marec 2021.

    lažete kakor pes teče