Slovenija
17 ogledov

Rdeči alarm preklican

Spodnje Lancovo pri Radovljici Bralec Matevž
Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so dopoldne naraščale zlasti reke v jugozahodni Sloveniji - Reka, Kolpa in manjše reke v Slovenski Istri. Pretoki rek v zgornjem Posočju so veliki in ustaljeni, zmerno pa naraščajo še reke na območju Bohinja in Sava v zgornjem toku. Sicer pa je Arso dopoldne preklical opozorilo rdečega alarma za poplave.

Oddelek za hidrološke prognoze na Arsu je danes dopoldne preklical vse rdeče alarme za poplave. Oranžno opozorilo ostaja le za Podravje.

Od včeraj zjutraj do danes dopoldne je ponekod na območju Julijskih Alp padlo več kot 170 litrov dežja na kvadratni meter, ponekod v južnih krajih do okoli 50 litrov. Drugod je bilo zaradi odsotnosti nevihtnih nalivov padavin manj od predvidenih. Reke so ohranile srednje in velike pretoke. V večjem delu države ne pričakujemo porastov rek nad opozorilne vrednosti z izjemo reke Drave in kraških rek.

Reka Drava ima trenutni pretok na meji z Avstrijo 1.150 m³/s. Po zadnji napovedi upravljavcev hidroelektrarn na Dravi bo pretok Drave pri vstopu v državo danes popoldne predvidoma znašal 1.300 m³/s in ne več kot 1.500 m³/s.

V noči na torek bosta začeli naraščati reki Ljubljanica in Krka. V torek lahko poplavljata na običajno poplavljenih območjih na Ljubljanskem barju oziroma v spodnjem toku Krke.

Zaradi poplav zaprta cestišča

Zaradi odstranjevanja posledic poplav in udorov cestišč so popolne zapore na glavni cesti Dravograd–Maribor, med Selnico ob Dravi in Lovrenškim mostom, regionalnih cestah Šmiklavž–Graška Gora, Stojnci–Borl ter Borl–Zavrč, mejnem prehodu Zavrč, lokalni cesti Hrastnik–Radeče ter regionalnih cestah Mojstrana–Vrata in Krnica–Radovna, so zapisali na Prometno-informacijskem centru za državne ceste.

V pripravljenosti 700 pripadnikov Slovenske vojske

V pripravljenosti je bila tudi Slovenska vojska. Vojake bi na predvidena ogrožena območja zahodne in južne Slovenije lahko poslala takoj, ko bi bilo potrebno. Bili so namreč v pripravljenosti na lokacijah v Postojni, Vipavi in Ankaranu. V pripravljenosti so bili tudi vojaki na lokacijah v Mariboru, Kranju, Cerkljah ob Krki in Novem mestu ter na Bohinjski Beli in Vrhniki. Ti bi, če bi bilo treba, posredovali na območju celjske, dolenjske, koroške in štajerske regije. Na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je v 15-minutni pripravljenosti dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske z ekipo reševalcev letalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.