Slovenija
58 ogledov

Rdeči alarm za jezero

"Sprehajalci psov naj pazijo, da njihovi štirinožni prijatelji ne bi pili jezers Žurnal24 main
Blejsko jezero. Prekrito je s strupenimi rdečimi cianobakterijami. Do poletja odlok o prepovedi krmljenja živali.

Bled. "Imam podporo dela ribičev, drugi pa napovedujejo tožbo. A stanje jezera je preresno, da bi nehala opozarjati," je za Žurnal dejala Špela Remec Rekar, limnologinja z ministrstva za okolje in prostor.

Uredba
Pet kilogramov.
Uredba o sladkovodnem ribištvu dovoljuje uporabo petih kilogramov hrane boili na ribiča na dan. Po podatkih blejske ribiške družine v Blejsko jezero na leto zmečejo najmanj sedem ton, limnologinja Špela Remec Rekar pa meni, da je v jezeru konča precej več, okoli 20 ton na leto.

Blejsko jezero je v zadnjih tednih spet prekrito z rdečkastimi madeži. Po besedah Remec Rekarjeve je v zelo slabem stanju. V jezeru je občutno preveč hranil, zelo ga obremenjujejo velike količine hrane boili, s katero ribiči hranijo krape. Na leto naj bi v jezeru končalo od 10 do 20 ton, zato ne preseneča podatek, da ledeniško jezero cveti že od lanskega marca. Vzrok so strupene rdeče cianobakterije, ki lahko v nekaterih primerih povzročajo tudi zdravstvene težave. "Ribiči mi očitajo, da zavajam s podatki o količini hrane boili, ki konča v jezeru, a zavajajo oni, saj točnih evidenc o tem nimajo," je pojasnila limnologinja in dodala, da je edina rešitev popolna prepoved krmljenja vseh živali v jezeru.

Blejski župan Janez Fajfar je prejšnji torek pisal okoljskemu ministru Roku Žarniću in ga zaprosil za skupni sestanek. "Ker je jezero v državni lasti, moramo vedeti, kakšne so naše pristojnosti, da bomo lahko čim prej, še pred poletjem, sprejeli ustrezne odloke," je povedal župan.

Prepoved neučinkovita
"Nad stanjem sem seveda zaskrbljen, res pa je, da je bilo jezero rdeče tudi pred leti in je smrdelo do Petrola (bencinskega servisa, op. p.)," je dodal župan, ki od Remec Rekarjeve pričakuje strokovne predloge za ukrepanje.

873 ribičev na leto lovi v Blejskem jezeru.

Tudi v blejski ribiški družini (RD) se strinjajo, da je sprejetje odloka nujno. "Če mi ribičem prepovemo krmljenje, to pomeni, da se bo prepoved nanašala le na ribiče in bodo kljub prepovedi našli način ter to počeli še naprej. Zato je edina rešitev popolna prepoved," je poudaril Samo Novak, predsednik RD Bled.

Pri čimprejšnjem sprejetju odloka imajo pomembno vlogo blejski občinski svetniki. Svetnik Miran Vovk, dolgoletni ribič, meni, da težav glede usklajenosti ne pričakuje. "Zaradi resnosti stanja je treba ukrepati takoj. Na naslednji seji, predvidoma sredi februarja, pričakujem, da bo ta točka na dnevnem redu, v nasprotnem primeru bom podal svetniško pobudo. Prav tako bom zahteval podatke o tem, kdaj je bila nazadnje pregledana kanalizacija in ali res ne pušča," je pristavil Vovk.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.