Slovenija
54 ogledov

Rdeči alarm za večino Slovenije

(Foto: Meteoalarm) Žurnal24 main
Reke bodo po vsej državi močno naraščale še vse do nedelje. Civilna zaščita v pripravljenosti. Pri Pahorju izredni sestanek.


Reke na Štajerskem in v osrednji in zahodni Sloveniji še počasi naraščajo, je zapisano na spletnih straneh Agencije za okolje in prostor (Arso).

Naslednje večje naraščanje rek je predvideno v noči na nedeljo, ko bodo ponovno narasle reke v južni in jugozahodni Sloveniji. Povišale se bodo zlasti gladine vod na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa, se bodo povišale. Poplavljala bo tudi reka Krka. (vir: Arso)

Po zadnjih podatkih reka Gradaščica počasi upada. Ponoči bo še povečan pretoka Malega grabna, poplavljal bo v jugovzhodnem delu Ljubljane. Poplavljajo reke v Zasavju, najbolj reka Medija in reka Dravinja. Ponoči lahko pričnejo poplavljati tudi pritoki Savinje na širšem celjskem območju ter pritoki spodnjega toka Kamniške Bistrice na Domžalskem polju.

"Ponoči lahko poplavijo tudi ostali manjši vodotoki v osrednji Sloveniji. Močno bodo narasle tudi Soča s pritoki v zgornjem in srednjem Posočju, Sava Bohinjka s pritoki, Idrijca s pritoki, Vipava s pritoki, Sora, Kolpa in Reka. Poleg rek, ki že poplavljajo, lahko ponoči pričnejo poplavljati Kolpa, Vipava, Idrijca in Ljubljanica,"
kažejo podatki Arsa, zbrani ob 20. uri.

 

 

 

Rdeči alarm
Rdeči alarm ni nič kaj obetajoč; ekstremni vremenski pojavi, možna ogromna materialna škoda, prebivalci morajo biti ves čas pozorni in spremljati obvestila, saj so lahko ogrožena tudi njihova življenja. Za oranžno stopnjo velja, da je prav tako možna škoda in da morajo biti prebivalci prav tako pozorni na dogajanje.

 

Umiritev šele v nedeljo
"V zahodni in južni Sloveniji bo do nedelje zvečer padlo še od 200 do 300 litrov dežja na kvadratni meter. Veliko dežja bo padlo tudi drugod – v osrednji Sloveniji od 100 do 150 litrov na kvadratni meter, v vzhodni pa od 50 do 120 litrov,"
še sporočajo z Arsa.

 

"Padavine bodo najmočnejše to noč," napoveduje Brane Gregorčič iz Agencije za okolje in prostor. Naslednja močna "pošiljka" bo v noči iz sobote na nedeljo, ko naj bi se popoldne tudi vreme umirilo.

Čeprav je možno, da se ponovi lanski božič ali Železniki, pa ni nujno, opozarjajo, da bodo ujme na istih področjih kot v omenjenih dveh primerih. Bo pa po predvidevanjih najbolj kritično na zahodu Slovenije.

Pahorju zagotovili, da so pripravljeni
Zaradi obilnega deževja je danes premier Borut Pahor sklical sestanek vseh pristojnih, na katerem so preverili, ali so sile za zaščito in reševanje pripravljene. Premier je dobil zagotovila, da bodo vse službe delovale učinkovito, tudi če se bodo razmere še zaostrovale.

 

O stanju na cestah si lahko preberete tu. O vseh posledicah obilnih padavin pa na tej povezavi.

Civilna zaščita v pripravljenosti
Uprava za zaščito in reševanje ves čas spremlja vremenske napovedi. Do zdaj so za področje Severne Primorske, Gorenjske in Notranjske  "zagotovili dosegljivosti poveljnikov in namestnikov ter štabov", v pripravljenosti so tudi občine v omenjenih regijah, več ljudi bo v pripravljenosti na domu. Pripravljene imajo tudi protipoplavne vreče, ki pa se jih po besedah Srečka Šestana iz uprave ne da dobiti preventivno. Gasilci jih bodo delili šele, če bo res prišlo do poplav.

 

Vremensko dogajanje spremljajte na našem vremenskem portalu vreme.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.