Slovenija
82 ogledov

Rdeči križ brez delavcev

"Država, ki ima RK za podaljšano roko, vzame to, kar se najmanj pričakuje," prav Žurnal24 main
Rdeči križ. Centrala in območne enote zavrnjene na razpisu za javna dela.

Delo. "Rdeči križ Slovenije s 56 območnimi združenji kot humanitarna organizacija deluje v interesu države in občanov, zato nam je nerazumljivo, da v tem smislu nismo prednostno obravnavani," pravi generalni sekretar Rdečega križa (RK) Slovenije Janez Pezelj. Centrali RK, mladinskemu zdravilišču RK in večini območnih enot z vlogami na javnem razpisu za javna dela ni uspelo.

Nova subvencija
Priložnost zame. Nevladne organizacije bodo v sklopu programa Priložnost zame prejele subvencijo za zaposlitev brezposelnih, ki so bili 31. decembra 2010 vključeni v programe javnih del in so invalidi, starejši od 50 let, ali so bili pred vključitvijo v program javnega dela dolgotrajno brezposelni. Subvencija znaša 7.500 evrov za eno leto zaposlitve.

Vloge tudi žrebali
Trem območnim enotam – črnomaljski, piranski in izolski –, ki so prav tako kandidirale na razpisu za javna dela, je na žrebu uspelo. "Obsojamo tudi dejstvo, da v nekaterih občinah med temi, ki konkurirajo na razpisu za javna dela, celo žrebajo," pravi Pezelj. "To nista sistem in odnos do organizacije, kot je RK, ki je tudi humanitarna organizacija s posebnimi javnimi pooblastili," protestira.

Srečni izžrebanci
V večini območnih združenj RK zaradi pomanjkanja sredstev niso na novo zaposlovali, obseg dela pa je, kot razlagajo predstavniki RK na območnih enotah, zaradi posledic gospodarske krize vse širši.

"Prostovoljno delo ni delo, ki pomeni polno delovno prisotnost. Stanje smo reševali z javnimi deli," pravi Pezelj. Vse območne enote, ki jim je zavod za zaposlovanje vloge za javna dela zavrnil, se bodo pritožile.

Svetlik: Naj se znajdejo
"Poudarjamo, da so javna dela v letu 2011 približno v enaki vrednosti, kot so bila v letih 2006–2009, leto 2010 pa je bilo glede sredstev izjema, saj so nam proračunske možnosti dopuščale znatno večja sredstva v ta namen," pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve ter pristavljajo: "RK bo sredstva za zaposlitve torej moral poiskati tudi v drugih resorjih in donacijah ter drugače, kot je počel pred letom 2010."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.