Slovenija
21 ogledov

Rdeči križ: Pomoč šele po dogovoru

Če želite oblačila in hrano v Ljubljani, pa nimate stalnega prebivališča, se bos Žurnal24 main
Za pomoč na Rdečem križu v Ljubljani ni dovolj začasno prebivališče. Bralko, ki že pet let živi v Ljubljani in prejema 200 evrov porodniške, so zavrnili.

Na nas se je obrnila bralka, mati samohranilka, ki je se je za pomoč obrnila na Območno združenje Rdečega križa Ljubljana, kjer je zaprosila za oblačila za svojega 8-mesečnega otroka. Bralka, ki prejema 200 evrov porodniške, je zgrožena nad arogantnim odgovorom, ki ga je prejela na Rdečem križu. Povedali so ji namreč, da ji ne morejo pomagati, saj ima v Kranjski Gori stalno prebivališče, v Ljubljani pa le začasnega. Svetovali so ji, naj Rdeči križ obišče tam, kjer ima stalno prebivališče. Ker Rdečega križa v Kranjski gori ni, bi se morala bralka odpraviti v Jesenice.

Izpostavi se morata dogovoriti

Obrnili smo se na Območno združenje Rdečega križa Ljubljana, ki je na svoji spletni strani 3. avgusta zapisalo, da so njihova skladišča polna oblačil in obutve. Na strani so še zapisali, da zaradi prevelikih zalog oblačil in obutve do nadaljnjega ne sprejemajo več. Anita Caruso, sekretarka OZRK, je za zurnal24.si povedala, da je z omenjenim primerom seznanjena.

"V zvezi z dodeljevanjem pomoči imamo urejen postopek in pravila. Upravičenec do pomoči je oseba, ki je prejemnica denarne pomoči, je brezposelna, ima nižjo pokojnino od 420 evrov, je zaposlena in ima plačo nižjo od zajamčene. Ker smo v okviru Rdečega križa Slovenije organizirani v območna združenja in imamo natančno opredeljene meje, smo dolžni obravnavati osebe z stalnim bivališčem na tem območju," je povedala Carusova, ki dodaja, da se morajo vsi ostali zglasiti na najbližji izpostavi v domačem kraju in se s tamkajšnjimi zaposlenimi dogovoriti o pomoči, ki bi jo bili deležni v Ljubljani.

"Pri preskrbi ne vidim nikakršne ovire, da ne bi ljudje iz drugih krajev, kjer nimajo tako obsežnega programa preskrbe, prišli k nam. Seveda v dogovoru. Ljudje, ki zgodbe ne poznajo, lahko pridejo najprej k nam in potem mi reagiramo. Oseba, o kateri govorimo, je mogoče naletela na nekoga, ki je na počitniški praksi in ni poiskal kompromisov," je povedala Carusova, ki dodaja, da bodo ženski, ki je za pomoč zaprosila včeraj in naletela na gluha ušesa, z veseljem pomagali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.