Slovenija
3079 ogledov

Finančni minister: To moramo narediti zaradi ukrepov prejšnje vlade

Klemen Boštjančič Državni zbor/Sušnik Matija
Zaradi neuravnoteženega proračuna, ki ne omogoča sprejemanja dodatnih zadolžitev, je nujna priprava rebalansa proračuna za letošnje leto.

Minister za finance Klemen Boštjančič poudarja, da so k neuravnoteženosti največ prispevali protikoronski zakonodajni paketi prejšnje vlade in državnega zbora. "Kot primer naj navedem izdatke, vezane na PKP 10. Samo ti so presegli celotno proračunsko rezervo, ki jo vsebuje veljavni proračun za letošnje leto. Potem energetski vavčerji za gospodinjstva, digitalni boni, zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet brez virov financiranja. Skupaj sta prejšnja vlada in državni zbor  po sprejetju proračuna za leto 2022 sprejela za več kot milijardo evrov dodatnih obveznosti. Pri čemer je bilo v proračunu na postavki za nepredvidene namene rezerviranih približno 330 milijonov. Ko je ta vlada prevzela vodenje, je bila proračunska rezerva že prazna. Računi, ki iz teh ukrepov prihajajo, pa še vedno prihajajo," je pojasnil finančni minister. 

"Rebalans v zelo majhni meri odraža politiko te vlade. Rebalans je pravzaprav tehnični rebalans, ki je posledica ukrepov, ki jih je sprejemala prejšnja vlada. Samo s PKP 10 bi morala prejšnja vlada iti v rebalans." 

Boštjan Klemenčič, minister za finance

Rebalans je potreben zaradi spremenjenih geopolitičnih razmer, zaostritev na področju cen energije, saj vlada sprejema ukrepa, vezane na zagotavljanje čim bolj nemoten oskrbe z energijo. Kot dodaten argument za rebalans proračuna je Boštjančič navedel željo po transparentnem delovanju. "Želimo, da se obveznosti, ki jih hočemo financirati, financirajo iz točno znanih postavk," je poudaril. 

Letošnji proračunski odhodki bodo za dobrih 600 milijonov evrov višji od sprejetih in se bodo gibali okoli 14,6 milijarde evrov. Prihodkov bo za približno 12,5 milijarde, kar pomeni, da bo proračunski primanjkljaj nekaj več kot dve milijardi. 

Minister napoveduje, da zaradi rebalansa noben proračunski porabnik ne bo dobil manj sredstev, kot je ocenil, da jih bo porabil. Predvideno je tudi, da bodo počrpana še sredstva iz pretekle finančne perspektive, približno milijarda evrov. 

Vlada naj bi rebalans potrdila na seji prihodnji teden, cilj pa je, da ga do konca meseca potrdi tudi državni zbor. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • Boschtjan Zupanchich 23:54 03.september 2022.

    PARAZIT NESPOSOBEN ZLOBEN NEUMEN, SPRAVI SE KAJ KORISTNEGA DELATI, NE PA ZADOLŽEVATI V NEDOGLED , PREDEN NAS NE UNIČIŠ POPOLNOMA !!! ! !!! BEDAK BEDEN ZABIT ANTISLOVENSKI ZLOBEN !!! ! !!!

  • Naklonsky 13:41 03.september 2022.

    Finančni minister NI DORASEL svoji vlogi! Vsak izgovor je dober, tudi takšen!

  • sandi76 09:19 03.september 2022.

    Vlada, zbrana iz vseh vetrov, nekompetentni nestrokovnjaki, od katere resnično ni moč pričakovati kaj drugega kot višanje davkov. Če ne veš, kako ustvariti, potem je enostavno vzeti od tistih, ki še količkaj ustvarjajo. Taki in podobni bodo ukrepi te vlade.