Slovenija
30 ogledov

"Rebalans je skregan z logiko"

slovenija 10.12.13, Zoran Jankovic, zupan Ljubljane, redna novinarska seja, Mest Anže Petkovšek
Ljubljanski svetniki so navkljub opozicijskim opozorilom, da je rebalans proračuna nerealen in skregan z logiko, rebalans sprejeli.

Rebalans, ki določa prihodke v višini 352,8 milijona evrov in odhodke v višini 351,2 milijona evrov, so svetniki po razpravi potrdili s 27 glasovi za in osmimi proti.

Glede na sprejeti proračun za letošnje leto se prihodki z rebalansom povečujejo za nekaj več kot 39 milijonov evrov, odhodki pa za nekaj več kot 41 milijonov evrov. Mestna občina Ljubljana (MOL) je v dokument med drugim uvrstila ureditev Trga republike ter obnovo kopališča Kolezija. Ljubljanski župan Zoran Janković je z dopolnilom v rebalansu sredstva zagotovil tudi za obnovo Slovenske ceste; 500.000 evrov je namreč prestavil s postavke ureditev Litijske ceste v Hrušici.

"Najbolj nerealen proračun"

V svetniškem klubu SDS menijo, da se Janković z rebalansom pripravlja na lokalne volitve z javnim denarjem. "Gre za najbolj nerealen proračun v njegovem mandatu. V svetniški skupini SDS si upamo trditi, da je verodostojnost predloga rebalansa proračuna približno enaka verodostojnosti izjave župana Jankovića iz leta 2007, da za Stožice ne bo šlo niti evra davkoplačevalskega denarja," so v svetniškem klubu pred sejo zapisali v sporočilu za javnost.

Mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek pa je v razpravi dejal, da se v Ljubljani kaže potreba po participativnem proračunu. Ob tem je bil kritičen tudi zaradi 40 županovih dopolnil k predlogu rebalansa, čemur je pritrdil tudi svetnik SDS Jernej Pavlin. Ta je dejal, da število županovih dopolnil kaže na neresnost pripravljavcev proračuna in nerealnost dokumenta.

"Manjkal, ker mu je nerodno"

Anže Logar (SDS) je dejal, da je Jankoviću zaradi rebalansa proračuna nerodno, zato ga po njegovih besedah na današnji seji ni. Povedal je, da je rebalans nerealen, temelji na napačnih predpostavkah ter da je "skregan z normalno človeško logiko". Ob tem je dejal še, da je Janković v sedmih letih županovanja popolnoma izropal mestno blagajno.

Več denarja za projekt Polje III

Mestni svetniki so potrdili tudi predlog rebalansa finančnega načrta Javnega stanovanjskega sklada (JSS) MOL za letošnje leto. V rebalansu predvideni prihodki in odhodki sklada so višji kot v sprejetem finančnem načrtu. Direktor JSS MOL Sašo Rink je povedal, da se z rebalansom povišujejo sredstva za projekt Polje III, zagotavljajo pa tudi dodatna sredstva za nakup stanovanj na trgu. Pri tem je pojasnil, da se primanjkljaj neprofitnih stanovanj še ne bo bistveno zmanjšal.

Svetniki so dali zeleno luč tudi letošnjima poslovnima načrtoma javnih podjetij Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Žale, sprejeli pa so tudi predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje nekdanjega Kolizeja. Na območju prostorskega načrta so predvideni poslovni objekt trikotne oblike vzdolž Gosposvetske ceste, večstanovanjski objekt v obliki črke H v nadaljevanju od poslovnega objekta v osrednjem delu območja in samostojen večstanovanjski objekt v južnem delu območja.

V predlogu prostorskega načrta, ki so ga svetniki potrdili danes, je med drugim določeno, da je v 1. nadstropju stavbe ob Gosposvetski ulici treba urediti večnamenski prostor za kulturne dejavnosti. Poleg tega je v dokumentu zapisano, da je ureditev Gosposvetske ceste dopustna v etapah. Določeno je tudi, da je treba zaradi izjemnega kulturnega pomena Kolizeja del novega kompleksa nameniti sodobni muzejski predstavitvi zgodovine razvoja palače s ključnimi dejavnosti, ki so se odvijale v njej.

Komentarjev 10
  • nostradamus 10:53 21.januar 2014.

    najboljsi ++++++++++

  • Jaka.marinsek 08:59 21.januar 2014.

    500k vzel Litijski... točno to kar pravi že nekaj časa pa ponavadi same minuse dobivam: v centru si postavlja spomenik za spomenikom, vse kar je par 100 metrov izven strogega centra pa je totalno razsulo. konkretno Litijska je res ...prikaži več že hudo hudo potrebna obnove, amapk gospodu presvitlemu je bolj pmembno da si postavi naslednji spomenik za večnost. Čudi me samo to da ni nikjer še kakšne table v stilu Jankovićeva ulica, jnakovićev trg, Jankovićev most...

  • Jaka.marinsek 08:56 21.januar 2014.

    sploh ne veš kako je zajebano če ga ne voliš pa ga moraš vseeno prenašat.