Slovenija
12 ogledov

"Rebalans je treba sprejeti čim prej"

nova vlada 10-02-2012 Žurnal24 main
Vlada je na današnji seji sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, a bo v postopku njegovega sprejemanja še možno vlagati dopolnila.

Če odhodkovne strani vsaj deloma ne uskladimo, manevrskega prostora ne bo več, opozarja premier Janez Janša.

"Vsak dan, ko Slovenija nima operativnega proračuna, nas stane," je na seji Ekonomsko-socialnega sveta takoj po seji vlade povedal premier Janez Janša. Rebalans je zato treba sprejeti čim prej. S tem bomo veliko privarčevali in bodo ukrepi lahko milejši, je na seji, ki še traja, pozval socialne partnerje k čimprejšnjemu dogovoru.

Proračunski odhodki lahko letos znašajo 9,14 milijarde evrov, če želimo doseči cilj o primanjkljaju v višini treh odstotkov bruto domačega proizvoda, je povedal finančni minister Janez Šušteršič.

Proračun za leto 2012 je DZ sprejel že novembra 2010 in temelji na medtem že zastarelih napovedih. Prejšnja vlada je zato njegovo izvrševanje že konec lanskega decembra zamrznila, dokler ne bo pripravljen rebalans.

V skladu z obljubo izpred tedna dni je vlada za današnjo sejo Ekonomsko-socialnega sveta pripravila nabor ukrepov, s katerimi bi zagotovili dodatne prilive v proračun. Tako naj bi med drugim zvišali nekatere davčne stopnje, denimo pri davku na vodna plovila ali od kapitalskih dobičkov, uvedli obdavčitev nezazidanih stavbnih zemljišč, davek na finančne transakcije ter več vrednih nepremičnin, medtem ko zvišanje davka na dodano vrednost ni predvideno.

Dohodninsko lestvico naj bi dopolnili s četrtim davčnim razredom, v katerega bi se uvrstili tisti z več kot 70 tisoč evrov letnih prihodkov, stopnja davka pa bi se gibala med 45 in 50 odstotki. Premožnejši sloj prebivalstva naj bi bil tudi sicer bolj obdavčen, a vlada predlog še pripravlja.

Strožje proti neplačnikom davkov

Vlada bo strožje ukrepala tudi proti tistim, ki ne plačujejo davkov. Posebne skupine za davčni nadzor – Šušteršič jih je imenoval davčni specialci – bodo hitro intervenirale tam, kjer obstaja sum davčnih utaj. Vlada pa načrtuje še učinkovitejše izvajanje davčnih predpisov in aktivno preprečevanje mednarodnih davčnih utaj.

Po Šušteršičevih besedah so s temi predlogi skušali slediti pozivom sindikatov na pogajanjih, naj vlada pripravi ukrepe tudi na prihodkovni strani proračuna. Gre za ukrepe bolj dolgoročne narave, sicer pa časovni okvir še ni natančno opredeljen. Vlada predvideva, da bi bilo nekatere mogoče uvesti že z zakonom o uravnoteženju javnih financ.

O tem je vlada danes opravila prvo obravnavo, sprejela pa naj bi ga na naslednji seji. Tudi zanj pa bo veljalo, da bo mogoče v postopku obravnave v DZ vlagati dopolnila.

Znižanje stopenj davka

Vlada je danes sprejela tudi predloga novel dveh davčnih zakonov, s katerimi naj bi spodbudili gospodarstvo in dali tujim investitorjem signal, da se splača vlagati v Slovenijo. S spremembami zakona o davku od dohodkov pravnih oseb se bo zvišala olajšava za izdatke za raziskave in razvoj na sto odstotkov, olajšava za investicije pa na 40 odstotkov. Hkrati bi bila ta olajšava v znesku neomejena. Prav tako vlada predlaga znižanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb z 20 na 18 odstotkov.

Z novelo zakona o dohodnini se bosta obe omenjeni olajšavi na enak način spremenili tudi za samostojne podjetnike. Hkrati vlada predlaga dvig meje razreda, kjer se začne 41-odstotna obdavčitev, in sicer na okoli 1,5-kratnik povprečne plače. "Tu gre za predvsem za skromno razbremenitev srednjega razreda," je pojasnil Šušteršič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.