Slovenija
9 ogledov

Rebalans pod streho

Niti Gaspari niti Križanič nista jasno odgovorila, kako bo država varčevala pri Žurnal24 main
Vlada je danes potrdila rebalans proračuna za leto 2011. Primanjkljaj bo znašal 4,7 odstotka bruto domačega proizvoda.

Kot je dejal minister za finance Franc Križanič je rebalans sprejet, kljub temu bodo sprejeli še nekaj manjših popravkov.

V minusu za 4,7 % BDP
Poraba bo za 360 milijonov evrov nižja, kot je bilo načrtovano. Tako je predvidena poraba v višini 9,6 milijonov evrov. Po predvidevanjih bo proračunski primanjkljaj znašal 4,7 odstotka bruto domačega proizvoda.

Več za socialno varnost
Rezali bodo pri plačah, materialnih stroških države, povečujejo pa se zneski za obresti in tekoči transferji.

Kot je povedala direktorica direktorata za proračun Alenka Bratušek se znotraj politik najbolj povečujejo sredstva za socialno varstvo. Več bo šlo še za podjetništvo in konkurenčnost.

Za investicije bo namenjenih šest odstotkov več kot lani, kar znese 394 milijonov evrov. Višje bodo tudi državne rezerve.
Za dokapitalizacijo bo namenjenih 250 milijonov evrov, ki pa ga bodo uporabili le v najnujnejših primerih, zagotovo pa ga bo deležna Adria Airways.

Po mnenju premierja Boruta Pahorja je bilo med prednostnimi nalogami zmanjšanje primanjkljaja, dolga in vsesplošno krčenje stroškov, veliko pozornosti pa so namenili konkurenčnosti in razvoju podjetništva.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.