Slovenija
15 ogledov

Recepti pod imeni preminulih zdravnikov

zdravnik iStockphoto
Zavod za zdravstveno zavarovanje je posloval nepravilno, saj naj bi javne razpise prilagajali enemu ponudniku, zdravila pa naj bi predpisovali pod šiframi že preminulih zdravnikov, je ugotovilo računsko sodišče.

Računsko sodišče je med revidiranjem poslovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za leto 2010 ugotovilo nepravilnosti oziroma oškodovanje zavoda v višini nekaj manj kot štiri milijone evrov, je poročal Pop TV. Gre za javna naročanja storitev za razvoj informacijskih rešitev za analiziranje podatkov, storitev za nadgradnjo strojne infrastrukture osrednjega vozlišča in vzdrževanja programske opreme.

Lekarnam preplačali najmanj 1,77 milijona evrov

Zavod je javne razpise prilagajal enemu ponudniku, za nekatere storitve pa so izbrali ponudnika kar brez razpisa. Hkrati zavod ni v celoti zagotovil ustreznih nadzorov podatkov o izdanih zdravilih na recept in opravljenih storitvah, da bi s tem preprečil preplačila lekarnam v znesku najmanj 1,77 milijona evrov. Zato je zavod izdal mnenje s pridržkom na pravilnost poslovanja in zahteval odpravo nepravilnosti.

"Uporabljenih je bilo nekaj manj kot 700 šifer zdravnikov pri izdaji receptov, ki pa po evidenci iz leta 2010 niso niti obstajali, bilo je seveda tudi nekaj takih šifer, ki so pripadale ne več živečim zdravnikom. Vrednost teh receptov, ki niso imeli kritja, pa je bila malo manj kot sto tisoč evrov," je v oddaji Svet povedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

"Zaradi postopkov javnih naročil ni prišlo do oškodovanja javnih sredstev, niti nismo kršili načela gospodarnosti," so odgovorili na zavodu, kjer naj bi preučili le očitane nepravilnosti glede lekarniške dejavnosti.

Komentarjev 1
  • bobr 21:45 22.maj 2012.

    Pa saj že priimek direktorja zavoda pove vse: FAKINJe podobno nedvoumnih še kar precej:Šrot, Rop, Bandelj, Siročič, ...