Slovenija
54 ogledov

Recesija se je vrnila

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Napoved. To četrtletje bo pozitivno, meni Mencinger.

 

Večji četrtletni padec BDP od Slovenije so imeli v EU le v Litvi, Estoniji in Grčiji. Za devet držav sicer še ni podatka. Slovenski BDP je v prvem četrtletju v primerjavi z zadnjim lanskim padel za pol odstotka. Ker je bil padec tudi zadnje lansko četrtletje, je Slovenija uradno znova v recesiji.

"Pod pričakovanji"
"Menim, da je rezultat pod pričakovanji in krepko pod podatki rasti v EU. Po navadi imamo pri nas rast ali padec v isto smer, samo višji, tokrat pa odstopamo," rezultate komentira ekonomist Dušan Mramor. Ekonomist Maks Tajnikar ugotavlja, da gradbeništvo vleče celotni voz slovenskega gospodarstva nazaj. V primerjavi z letom prej je namreč najbolj padlo, kar za 15 odstotkov.

1,2 odstotka je bil konec marca nižji BDP kot lani in pol odstotka nižji kot decembra.

 

Tudi Mramor meni, da je padec posledica zmanjšanja naložb predvsem v gradbeništvu: "Očitno je bil balon tako velik, da še nismo dosegli dna." Kljub temu ocenjuje, da bi BDP do konca leta lahko dosegel rast.

Cilj (težko) uresničljiv
"Napoved, da bo letos rast 0,6-odstotna, je še vedno realistična, vendar se je tveganje, da bo nižja, povečalo," pa je prepričan direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Mencinger: Konec minusa
"Rezultat niti ni slab. Treba je pogledati, kakšni padci na letni ravni so bili v prejšnjih četrtletjih. To je dvig z dna," pravi ekonomist Jože Mencinger. Napoveduje, da so se minusi končali. "V Nemčiji je že to četrtletje pozitivno, pričakujem, da bo drugo četrtletje tudi pri nas pozitivno. Razen če bi politika začela pretirano varčevati; v tem primeru se lahko kaj zgodi, tako v Evropi kot v Sloveniji," še opozarja Mencinger.

Primerjava. V evroobmočju in v EU je bila rast v primerjavi s prejšnjim četrtletjem 0,2-odstotna (v Sloveniji –0,5 odstotna). Na letni ravni je BDP v EU zrasel za 0,3 odstotka, v evroobmočju pa za 0,5. V Sloveniji je v primerljivem obdobju padel za 1,2 odstotka.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.