Slovenija
36 ogledov

Recesija tudi za vdove padlih miličnikov

Policisti. Nada Černič Cvetanovski
"Za nas je ta zadeva mimo," nam je ob dvajsetletnici dogodkov na Holmcu povedal Anton Pozvek iz združenja Sever. Pravi, da je kapitalizem prinesel tudi slabe stvari, da pa samostojnost vseeno "marsikaj odtehta".

"Mislim da smo dosegli tisto, o čemer smo ves čas govorili. Zadeve na Holmcu so bile kristalno čiste, kar se je pokazalo tudi v sodnem postopku v času, ko je zaradi dnevnopolitičnih potreb na to temo izbruhnila afera," nam je povedal Anton Pozvek, generalni sekretar društva Sever. "Izkazalo se je, da ni bilo nepravilnosti ali kršitev konvencijskih določil. Za nas je ta zadeva mimo in se z njo ne obremenjujemo več," dodaja.

Leta 1999 je namreč izbruhnila afera Vič - Holmec, ki je imela tudi mednarodne razsežnosti. Nad pripadniki Jugoslovanske ljudske armade (JLA) naj bi bili takrat storjeni vojni zločini, kar pa so preiskave, ki so aferi sledile, zanikale.

Na domevne zločine je glasno opozarjala Neva Miklavčič Predan iz helsinškega monitorja Slovenije, vprašanje na to temo pa je v Haagu nekdanjemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu leta 2003 zastavil nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević.

Pozvek: spopad ni bil viteški

"Nesrečna okoliščina je bila, da je bila na tej karavli bolj usposobljena skupina vojakov. To je bila nesrečna okoliščina, ki je botrovala temu, da se je prestopila meja mirnega dogajanja in je prišlo do oboroženega napada na ta mejni prehod," pravi Pozvek.

Z oceno nekdanjega kriminalista Draga Kosa, ki je preiskoval dogodke na Holmcu, da je bil spopad z obeh strani "viteški" in po pravilih oboroženih spopadov, se Pozvek ne strinja.

V spopadu sta umrla pripadnika takratne milice Željko Ernoić in Bojan Štumberger, na strani JLA pa so padli trije vojaki.

Otroci ob štipendije, vdove brez služb

Pozvek opozarja, da so v zakonu, ki ureja status veteranov vojne za Slovenijo, nekatere luknje, da pa je trenutno najbolj pereče vprašanje vdov padlih osamosvojiteljev. "Otroci vdov so v tem času doštudirali in izgubili štipendije, matere pa še niso stare 55 let, kar je zakonski pogoj za pokojnino," pravi Pozvek. Dodaja, da je večina vdov zaradi recesije ostala brez dela.

Samostojnost odtehta marsikaj, s kapitalizmom mnoge slabosti

Zanimalo nas je, ali se po vseh teh letih veterani kdaj vprašajo, ali je to država, za katero so se borili. "Se, in to tudi javno povemo. Nikakor si nismo predstavljali, da bo socialno razslojevanje tako očitno in tako hitro, kot je bilo. Družba ni našla mehanizmov in volje, da bi te anomalije preprečila pravočasno," je razočaran Pozvek.

Pa jim je žal, da so se pred 20 leti odločili, kot so se? "Samostojnost še vedno odtehta marsikaj. Večina tistega, zaradi česar smo takrat stopili pod orožje, je uresničena," pravi Pozvek. Dodaja, da je kapitalizem prinesel tudi slabosti, "na kar pa država ni pravočasno odreagirala".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.