Slovenija
39 ogledov

Reciklirajo jih 90 odstotkov

Žale Anže Petkovšek
Črni trg. Narašča količina sveč, za katere ni plačana embalažnina za predelavo.

“Na splošno je opaziti manjši upad prodaje sveč na slovenskem trgu. Menim, da je razlog predvsem to, da mlajše generacije ne prižigajo toliko sveč kot starejše,” pravi Denis Tomše, vodja programa sveč pri podjetju Sinet, kjer izdelujejo električne in parafinske sveče.

Po podatkih Carinskega urada RS je bilo lani na trg danih 6.339 ton nagrobnih sveč, leto prej pa 6.856 ton.

Prodajajo se na črno

“Zaradi manjše prodaje sveč bomo v tem letu prevzeli manj sveč,” pravi Sebastjan Kolednik, direktor podjetja EKO Plastkom, kjer predelujejo odpadne nagrobne sveče. “Kljub manjši prodaji pa narašča količina odpadnih nagrobnih sveč, za katere ni plačana embalažnina za zbiranje in predelavo,” opozarja.

Za ta del odpadnih sveč po njegovih besedah ni organiziranega zbiranja in predelave, zato ostajajo sveče pri izvajalcih javne službe. “Razlog za to je prodaja sveč na črno,” opozarja. Leta 2008 je vlada sprejela uredbo o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami, ki proizvajalcem, pridobiteljem in uvoznikom nagrobnih sveč nalaga, da na lastne stroške poskrbijo za njihovo zbiranje in reciklažo.

“Glavna težava v Sloveniji je, da je veliko proizvodnje in prodaje sveč na črno, posledično se ne plača taksa za predelavo teh sveč, ki jo je dolžan plačati vsak proizvajalec, ki sveče proda na slovenski trg, ali uvoznik iz tujine,” se strinja tudi Tomše. Inšpekcijska služba po njegovih besedah ne opravlja svojega dela. “Vsi pravi svečarji se zavzemamo, da se vzpostavi ustrezen nadzor,” dodaja.

Pričakujejo manj sveč

“Opažamo, da se v Sloveniji povečuje zavedanje o ločenem zbiranju odpadnih nagrobnih sveč, ki jih obiskovalci pokopališč odlagajo v zabojnike, namenjene samo za odpadne sveče,” pravi Kolednik.

Čeprav se je količina zbranih odpadnih sveč lani povečala (2.658 ton), jih letos zaradi manjše prodaje pričakujejo manj.

Komentarjev 2
  • alan.dominko 04:01 02.november 2012.

    Podjetja v tujini z recikliranjem sveč zaslužijo brez nadomestila, slovenska delajo z izgubo!?

  • linka 07:49 29.oktober 2012.

    vsak ,ki ima več kot tri sveče na grobu ...naj plača reciklažo po komadu !