Slovenija
726 ogledov

Recital Prešernovih pesmi

France prešeren spomenik branje peozija Anže Petkovšek
Številne kulturne ustanove so brezplačno odprle svoja vrata.

Na današnji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, so oči ponovno uprte v slovensko kulturo. Zvrstilo se bo več manjših in večjih prireditev, nekatere med njimi so že tradicionalne. Velik del bo še vedno posvečen letošnjim dobitnikom Prešernovih nagrad, najvišjih državnih priznanj za dosežke v umetnosti, ki so jih podelili v četrtek.

Prost vstop

Številne kulturne ustanove bodo brezplačno odprle svoja vrata. Osrednja prireditev ob prazniku bo sicer pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, slavnostni govornik bo etnolog Janez Bogataj. V Kranju bo potekal tradicionalni Prešernov smenj, Združenje dramskih umetnikov pa se bo pesniku kot vsako leto poklonilo ob njegovem spomeniku na ljubljanskem Tromostovju, kamor bodo predstavniki države položili venec.

Vrata bo odprla tudi predsedniška palača, v kateri bo predsednik republike Borut Pahor sprejel Prešernova nagrajenca in nagrajence Prešernovega sklada ter ob tem slovenskemu zamejskemu pisatelju in prevajalcu Florjanu Lipušu vročil zlati red za zasluge.

France Prešeren Intervju Slovenija Resnična ljubezen je bila Urška iz Povodnega moža

Nagrajence bo sprejel tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo, ki začasno opravlja funkcijo ministra za kulturo, na prav tako tradicionalnem pogovoru z lavreati v Kranju pa bo občinstvo nagovoril premier Marjan Šarec.

Recital na Prešernovem trgu

Ob 12. uri je bil na Prešernovem trgu v Ljubljani tradicionalni recital Prešernove poezije, ki ga prireja Združenja dramskih umetnikov Slovenije. 

Slovenski kulturni praznik bo odmeval tudi med rojaki v zamejstvu.

Najvišja slovenska priznanja v kulturi so podelili v četrtek na predvečer praznika na državni proslavi v Cankarjevem domu. Prešernovi nagradi sta dobila kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser in scenarist Filip Robar Dorin, nagrade Prešernovega sklada pa pesnik Jure Jakob, igralka Maruša Majer, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic, skladatelj Tomaž Svete, dirigentka Martina Batič ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:44 08.februar 2019.

    In kaj ima Pahor skupnega s kulturo Slovencev razen INSTAGRAMA .