Slovenija
24 ogledov

Recite ne odvečni embalaži

Vsak dan imate priložnost, da z nakupom vplivate na delovanje trga. (Foto: Shutt Žurnal24 main
Etična potrošnja. Ob nakupu izdelka razmislite o tem, kako je nastal in kakšna je njegova embalaža.

“Etična potrošnja je vrsta potrošnje, pri kateri razmišljamo o posledicah nakupa, ki ga opravimo. Poskušamo se pozanimati o zgodbi za predmeti,” pravi Živa Gobbo iz Focusa, društva za sonaraven razvoj.

“Predvsem pa je prvi korak etične potrošnje razmišljanje o tem, ali je nakup res nujen ali ne,”
poudarja. Z nekaj preprostimi koraki lahko postanete etični potrošnik tudi vi.

Vse v eno vrečko

Trgovina. V trgovini z živili lahko pri tehtanju zelenjave ali sadja stehtate vse posebej, nato pa to pospravite v eno vrečko, na katero dajte vse nalepke. Tako se boste izognili odvečnim plastičnim vrečkam, ki po navadi takoj po uporabi romajo v smeti. Na tržnici pa imejte vedno s seboj svojo vrečko. S. Č.

1. Stran z okrasnimi ovitki
Pri nakupovanju se etična izbira najprej ustavi pri embalaži izdelka. “Najbolje je, če nima nobene embalaže – kot sveže sadje in zelenjava,” pravi Gobbova. Če se ni mogoče izogniti embalaži, pa je seveda pomembno, da je te čim manj.

Nekatere stvari so zaradi lepšega videza zapakirane v več plasti in ovitkov, druge pa morda samo v enega. Med dvema izdelkoma se vedno odločite za tistega, pri katerem bo po njegovi uporabi ostalo manj odpadkov.

2. En ovitek, en material
Pri embalaži so zelo pomembni tudi materiali, saj jih veliko ne moremo znova uporabiti. Težavne so predvsem embalaže, pri katerih različnih delov ni mogoče ločiti.

“Izberite embalažo, ki ni narejena iz več stvari hkrati, tako da jo lahko reciklirate,” svetuje Gobbova. Primer teh so kartonasti ovitki testenin, ki imajo na sredi plastično prozorno okence. “Če izbiramo med stekleno ali plastično embalažo, se izplača vzeti stekleno, saj se lažje reciklira,” dodaja.

3. Pomagajte majhnim
“Malo ljudi ve, da za izrazom etična potrošnja stoji tudi družbeni vidik, kar je najbolj očitno pri pravični trgovini, ko je celotna proizvodnja bolj prijazna do človeka – delavcev v tovarnah in na kmetijah,” pojasnjuje Gobbova.

S kupovanjem izdelkov z oznako pravična trgovina boste naredili nekaj dobrega tudi za tiste, ki za svoje delo po navadi dobijo najmanj. Ker ti izdelki v veliki meri prihajajo iz držav v razvoju, je to še pomembnejše.

4. Zamrznjeno je potratno
Pomislite, koliko energije zahteva zamrzovanje izdelka, ki je poleg vsega vedno ovit še v vsaj eno plast embalaže. Pri etični potrošnji je zato treba upoštevati tudi količino energije, ki je bila potrebna za proizvodnjo izdelka in njegovo pot od izvora do vaše trgovine.

Kupujte lokalne, sveže in čim manj predelane izdelke ter izbirajte domače in sezonske vrste sadja ter zelenjave. Obroke pripravljajte doma iz svežih sestavin, za piko na i pa se ponje v trgovino, na tržnico ali h kmetu odpravite z avtobusom, kolesom ali peš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.