Slovenija
46 ogledov

Red v Zalivu svetega Križa

Aktivistke Morigenosa med sistematičnim opazovanjem naravnega rezervata Strunjan Žurnal24 main
Patrulja. Prijazno opozarjanje kršiteljev v naravnem rezervatu Strunjan.

Sem domačin, tu živim od rojstva. Ali je to nov zakon? Vem, da se v Mesečevem zalivu ne sme kopati; da ne smem sidrati, pa nisem vedel,” so bili izgovori Izolana, ko se mu je s plovilom približala posadka Morigenosa in ga opozorila, da je zasidran znotraj osrednjega dela naravnega rezervata Strunjan, kjer je prepovedano plutje na motorni pogon in sidranje.

Varstveni režim
Prepovedano. V osrednjem delu rezervata, ki vključuje Zaliv svetega Križa (Mesečev zaliv) in rt Ronek, je prepovedano pluti na motorni pogon, odvzemati živali, ribariti z mrežami in se samostojno potapljati.

 

Pred tem so aktivistke Morigenosa Katja, Sandra, Brianne in Polona podoben postopek izvedle z večjo turistično barko, ki je bila pod Belvederjem sicer pravilno zasidrana na območju rezervata, a so z nje lovili ribe, kar ni dovoljeno. Kapitanu je vodja patrulje Polona Kotnjek razložila prekršek ter tudi njemu dala zloženko o zavarovanih delih slovenskega morja in pravilih na teh območjih. Opozorilo je delovalo, saj so takoj odpluli.

Od poletja člani Morigenosa tako v dogovoru s Krajinskim parkom Strunjan nekajkrat na teden sistematično opazujejo morski del parka in opozarjajo kršitelje, ob hujših kršitvah pa to dokumentirajo in obvestijo pristojne službe, da ukrepajo. “Občasno odkrijemo kakšno ribiško mrežo, več pa je primerov sidranja; v glavnem opozarjamo. Kakšnih konfliktnih položajev za zdaj nismo imeli. Kršiteljem razložimo režim in damo zloženke. Morda je malo slabe volje, ampak navodila upoštevajo,” je povedala 
Kotnjekova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.