Slovenija
14397 ogledov

Redarjem nove pristojnosti

kazen redarji Saša Despot
Vlada je sprejela predlog novele Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki med drugim prinaša nove pristojnosti redarjem.

Vlada bo v državni zbor poslala predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu javnega reda in miru. Predlog prinaša več sprememb. Ena od glavnih sprememb, ki jih vključuje zakon je preprečevanje opravljanja nalog samoorganiziranim združbam z namenom izvajanja zakonskih nalog organov oblasti. Na ta način se želi preprečiti delovanje vard in podobnih združb. 

V predlogu sprememb sta tudi dva nova prekrška. V prvem primeru gre za "prekršek storilca, ki oškodovanca udari večkrat in ne le enkrat", drugi prekršek pa je povezan s povzročanjem hrupa. "Če gre za hrup, ki ga glede na njegovo intenzivnost, frekventnost in trajanje ni mogoče pričakovati in s tem moti mir ali počitek ljudi in to ni posledica dovoljene dejavnosti. Poleg tega se določa prekršek hrupa v primeru, če policija prejme anonimno prijavo kršitve, policisti pa ob intervenciji na kraju samem tudi sami zaznajo hrup," je zapisano v sporočilu, ki ga je po seji poslala vlada. 

Po novem bi več pristojnosti imeli tudi občinski redarji. Njihove pristojnosti bi tako po novem posegale tudi na področje povzročanja hrupa, prenočevanja na javnem kraju, lažne naznanitve prekrška ter pobiranja prostovoljnih prispevkov.

V okviru predloga zakona se širi tudi nabor upravičenih razlogov za zbiranje prostovoljnih prispevkov, in sicer tudi za primer bolezni ali telesne poškodbe. Podrobno se opredeljuje namen zbiranja prostovoljnih prispevkov, in sicer za humanitaren ali splošno koristen namen. Določena je prepoved zbiranja prostovoljnih prispevkov, ki predstavlja motenje miru, povzročanje vznemirjenosti ali nadlegovanja ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Anica Kozlevčar 07:51 14.maj 2021.

    Slovenija postaja samostan! Samo tišina, nobenega življenja pa litanije firerj, brez repa in glave.....

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 06:12 14.maj 2021.

    Kar nekaj cvetk prinaša nov zakon...med drugim svetujejo državljanom naj udarijo le enkrat, ker dvakrat je že nasilje....;)).. Avtorja tega zmazka bi lahko z enim udarcem spravil na urgenco, pa naj razmišlja kaj je napisal ko se bo zbudil..

  • Dusan21 18:42 13.maj 2021.

    Marjan Pogačnik, na sliki z Matozom, je to pujsek iz Ihana, ali divji prašič, samo vprašam.