Slovenija
61 ogledov

Redarji brez osnovnih pravic

Zoran Petrovič in Sonja Kramar, predsednica SORS-a. SORS
Redarji so pristopili k zvezi Feniks. Najprej želijo urediti svoj položaj. Trenutno namreč delajo v precej slabih razmerah - za nočno delo na primer niti ne dobivajo dodatkov.

Sindikat občinskih redarjev Slovenije (Sors) je po šestih mesecih delovanja izpolnil vse pogoje za pridobitev reprezentativnosti, podal vlogo za priznanje statusa na ministrstvo za delo in pristopil še k zvezi Feniks. Kot šesti podpisnik pristopne izjave je postal del zveze, katere namen je skupen nastop pooblaščenih uradnih in uniformiranih oseb pri uveljavljanju zahtev.

Spomnimo, zveza je nastala kot odgovor na neurejene razmere (predvsem v policiji) in nespoštovanje stavkovnega sporazuma, ki ga je vlada s sindikati podpisala pred skoraj letom dni. Sopodpisniki sporazuma in ustanovitelji zveze Feniks so sindikat policistov, carinikov, ministrstva za obrambo, Vladne agencije Slovenije - SVAS ter Konferenca sindikata Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Drugje ustaljena praksa, pri nas neznanka

Redarji poudarjajo, da si prizadevajo predvsem za spoštovanje dogovorjenih temeljnih pravic iz delovnega razmerja, tako kot tudi drugi sindikati. "Tu gre predvsem za ustrezno in pravično vrednotenje nočnega, nadurnega dela ter priznavanje tistih osnovnih pravic, ki jih drugje poznajo in priznavajo že desetletja in so utečena praksa. Ob upoštevanju, da v Sloveniji večina težav izvira predvsem iz pomanjkanja normativnih aktov (predvsem kolektivne pogodbe), ki bi vzpostavili minimalne standarde pravic in dolžnosti na ravni države, bi bilo nujno treba začeti postopek usklajevanja ustreznih aktov, ki bi ta problem saniral," pravijo v Sorsu.

"Pri njih je težava, da imajo že v osnovi izjemno slabo spoštovanje predpisov. Za nočno delo ne dobijo dodatka - nič ne dobijo. Položaj redarja v družbi se bo moral definirati in mi jih pri tem podpiramo. Njihov položaj je urejen različno od občine do občine. Ogromno težav imajo zaradi nedoslednega spoštovanja zakonodaje. Po eni strani jim ta daje obilo pristojnosti, po drugi strani pa izvedbeni del zelo šepa, ker niti nimajo pooblastil za ukrepanje. Fizične sile recimo ne smejo uporabiti, razen če so napadeni," je za zurnal24.si dejal predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Kar se tiče dosežkov zveze, Petrovič pravi: "Trenutno čakamo, da sploh dobimo kredibilnega sogovornika (na vladni strani, op.p.). Vsekakor bi si želeli hitrejše reševanje. Konec meseca bomo na vlado poslali dopis, da bomo začeli odpravljati dogovorjene stvari. Predvsem bi želeli tudi pojasnilo, kateri del javne uprave želi Borut Pahor odpuščati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.