Slovenija
82 ogledov

Redarji nad hranjenje potepuških mačk

200 evrov je predvidena kazen za odlaganje hrane in hranjenje živali na javnih p Žurnal24 main
Protestno pismo. Anonimni protest “jeznih občanov” proti občinskemu odloku na Občini Jesenice odločno zavračajo.

Jesenice. V dobrem mesecu in pol, odkar je bil sprejet občinski odlok, ki prepoveduje hranjenje golobov, mačk in izgubljenih psov na javnih površinah, ni bil kaznovan še nihče.

Odlok ne prepoveduje hranjenja prostoživečih živali na zasebnih površinah in na površini, ki jo je za ta namen uredilo zavetišče.
Božena Ronner

V uredništvo pa smo prejeli protestno pismo, v katerem “jezni občani” odloku nasprotujejo.

“Občane smo obveščali”
Županova svetovalka Božena Ronner je za Žurnal pojasnila, da so bili občani ves čas seznanjeni tako z izhodišči kot poznejšimi določbami in da so tudi sodelovali pri pripravi odloka.

“Namen odloka je zagotoviti red, čistočo in varnost ter definirati dolžnosti lastnikov živali. So pa po zahtevah občanov obravnavani tudi iztrebki in moteče oglašanje živali ter primeri odložene hrane v strnjenih soseskah, ki poleg zapuščenih mačk, ki jim je hrana namenjena, privabljajo tudi druge prostoživeče živali,” je povedala Ronnerjeva. “Mesta tovrstnega odlaganja hrane so postala težava, saj se tam pojavljajo večje količine iztrebkov, glodalci in razpadajoča hrana. Odlok pa ne prepoveduje hranjenja prostoživečih živali na zasebnih površinah in površini, ki jo je za ta namen uredilo in skrbi zanjo zavetišče za živali,” je še pojasnila.

odlok, jesenice, ma%C4%8Dke | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Občina sicer dvakrat na leto financira sterilizacijo prostoživečih mačk. Po posegu pa so te nastanjene v zavetišču, označene in izpuščene v primerno naravno okolje na Blejski Dobravi, kjer imajo tudi skromno uto s hrano in zavetjem.

Aktivista iz Ljubljane
Izvajanje odloka nadzirata medobčinski inšpektorat in redarstvo. Ronnerjeva je še dejala, da se od začetka veljavnosti odloka redarstvo ukvarja le s konkretnimi prijavami: “Vprašanj in kritik občanov Jesenic ni – razen odobravanja. Ves čas smo izpostavljeni le dvema aktivistoma iz društva za zaščito živali z območja ljubljanske regije, ki širšo javnost obveščata z negativnim prizvokom določil aktualnega odloka.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.