Slovenija
34831 ogledov

Redarji bodo postavili nove radarje: Pazite, kako vozite na teh odsekih

radar Slovenčeva ulica Saša Despot
Kaj so ujeli radarji na obstoječih sedmih lokacijah?

"V letu 2019 imamo načrtovana sredstva za nakup opreme za nadzor prometa, vendar v manjšem obsegu kot za leto 2018," pojasnjujejo pri Mestni občini Ljubljana. "Zato smo že pristopili k pripravi nabora lokacij, ki so z vidika prometne varnosti najbolj obremenjene. Pri tem sodelujemo s Policijo, četrtnimi skupnostmi, kakor tudi z meščani na podlagi njihovih pobud."

V letu 2018 so sistem nadzora prometa razširili z dodatno samodejno merilno napravo s tremi ohišji, k so jih namestili na Slovenčevo ulico, Zadobrovško cesto in Cesto Dolomitskega odreda. 

Že septembra 2017 so pričeli z izvajanjem meritev z novo samodejno merilno postajo na Roški, Slovenski in Dolenjski cesti, konec leta 2017 pa so postavili še ohišje na Celovški cesti, kjer so meritve pričeli opravljati v letu 2018. 

Skoraj 18 tisoč prekoračitev

V Letu 2018 so na vseh sedmih lokacijah zabeležili 17.800 prekrškov prekoračitve hitrosti, od tega največ na Slovenski cesti in Dolenjski cesti. "Najvišja izmerjena hitrost je bila izmerjena na Dolenjski cesti marca 2018," razlagajo pri MOL. "Voznik vozila je vozil s hitrostjo 135 kilometrov na uro."

Na vseh lokacijah je največ prekoračitev hitrosti v rangu do 10 kilometrov na uro. Takšnih prekoračitev, z upoštevano toleranco pet kilometrov na uro, je bilo največ tudi pretekla leta. 

Glede na leto 2016 (spodnji graf) se je močno povečalo število kršitev z višjimi hitrostmi, kar je posledica števila zaznanih prekoračitev, opravljenih z meritvami samodejnih merilnih naprav, s katerimi se meritve opravljajo 24 ur na dan, torej tudi v večernem in nočnem času ter v času vikenda.

Število prekrškov po višini prekoračitve hitrosti | Avtor: MOL MOL

Prihodki MOL iz naslova glob s področja hitrosti za leto 2018 so znašali približno 1,5 milijonov evrov. 

Stacionarna ohišja so nameščena na Roški cesti pri hišni številki 17, Dolenjski cesti pri hišni številki 43, Celovški cesti pri hišni številki 269, Cesti Dolomitskega odreda nasproti hišne številke 94, Slovenčevi ulici nasproti hišne številke 15,  Zadobrovški cesti nasproti hišne številke 14 in Slovenski cesti 36, vzporedno s poslovno stavbo. "Lokacije merjenj so označene z znakom za obveščanje o izvajanju meritev hitrosti, ki označujejo bližino mesta, kjer so nameščene stacionarne naprave za odkrivanje in dokazovanje presežene najvišje hitrosti," pojasnjujejo pri MOL.

Hitrosti se po postavitvi radarjev zmanjšujejo

Na vseh lokacijah, kjer so postavljena ohišja s stacionarnim radarjem, zaznavajo trend zmanjševanja prekoračitev hitrosti. "Ocenjujemo, da je bila odločitev za širjenje sistema izvajanja meritev hitrosti s stacionarnimi samodejnimi merilnimi napravami pravilna," pravijo pri MOL. "Od začetka izvajanja meritev se je zmanjšalo tako število prekoračitev hitrosti, manj je tudi prekoračitev v višjih rangih, posledično pa se je izboljšala tudi varnost."

Dodajajo, da z vidika ciljev, ki jih izpostavlja Resolucija o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022, sledijo "Viziji 0", kar pomeni nič smrtnih žrtev in nič hudo telesno poškodovanih oseb zaradi prometnih nesreč v Sloveniji. "Glede na dejstvo, da je hitrost izpostavljena kot največja nevarnost, smo kot organ samoupravne lokalne skupnosti dolžni, da vse svoje odločitve in ravnanje usmerimo k njeni uresničitvi, tudi z napravami za merjenje hitrosti," pravijo pri MOL. "Izkušnje iz tujine in doma dokazujejo, da število ohišij in označitev krajev izvajanja meritev hitrosti vplivata na spremembo obnašanja voznikov v cestnem prometu. Na ta način lahko vozniki z veliko večjo verjetnostjo pričakujejo, da bo v primeru prekoračitve najvišje dovoljene hitrosti njihovo početje dokumentirano in tudi sankcionirano, ter se posledično temu primerno odzovejo, praviloma z zmanjšanjem hitrosti, kar je tudi cilj izvajanja meritev."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
 • Avatar Minovak
  Minovak 16:30 25.marec 2019.

  Če greš po Slovenčevi več kot 30-40 km/h, potem tvegaš polomljeno podvozje, ker je cesta ena sama jama, toko, kot večina za Bežigradom. Za "župana" je važen samo Center, ostalo je kmečka periferija, ki bo kmalu makadamska. Tako pokaže, kako ...prikaži več ima "župan" izjemno rad Ljubljano, ki je postala majhna, samo Center.

 • retep 14:24 25.marec 2019.

  Pravilno da jih postavijo!! Za enega si tudi sam štejem zasluge, da stoji na C. Dolomitskega odreda, kjer je omejitev 50 km/h, pa se najdejo taki, ki se jim kao ful mudi in morajo pospešit na 100 na uro. Če ...prikaži večČe bi še kdo od teh pametnih komentatorjev na lastne oči videl umreti 18-letnega fanta na ta isti cesti, bi malo drugače razmišljal in videl še kaj drugega kot tiste eure v MOL-ovi blagajni.

 • smuc 22:59 24.marec 2019.

  Jankovičevi verniki ga bodo oboževali tudi, če bo radarje postavil v vsako ulico. Tako pač razmišljajo primitivni podporniki, ki jih je v LJ veliko!