Slovenija
9 ogledov

Redarji zaslužili štiri milijone

redarji zaslužek grafika Žurnal24 main
Letno poročilo. Manj kazni tudi zato, ker vozniki bolj upoštevajo pravila.

Redarji Mestne občine Ljubljana so lani izrekli za 150 odstotkov manj represivnih ukrepov kot leta 2009. To je posledica tega, da vozniki bolj upoštevajo pravila in da so po mestu spremenili prometne ureditve (območja za pešce, fizične ovire ...), ter posledica dela redarstva, je povedal Roman Fortuna, vodja odseka za redarstvo. Na tem je bilo konec marca zaposlenih 55 ljudi, od tega 34 redarjev, leta 2009 pa 46 ljudi, od tega 30 redarjev.

Izterjali tudi tujce

Fortuna je izpostavil, da so opravljali vse bolj "raznovrstne naloge", kot so delo z radarji, delo v nočni izmeni ob koncih tedna, patrulje s policisti; vse to je po njegovem mnenju pripomoglo k zmanjšanju števila ukrepov. Redarji so sicer lani v primerjavi z letom prej izrekli le več opozoril in izdali več plačilnih nalogov. V mestni proračun se je lani z globami in denarnimi kaznimi steklo 4,2 milijona evrov, kar je za pol milijona več, kot je bilo predvideno z rebalansom.

V letnem poročilu za lani so se redarji pohvalili, da so od 350 prekrškov, storjenih z vozili s tujo registrsko oznako, uspešno rešili večino, saj so jih ob koncu leta reševali le še 12. Poročali so, da so lani več skrbi namenili kršitvam, ki so moteče za okolje, kot sta vandalizem in beračenje, nekoliko manj prijav pa so dobili za kršenje javnega reda in miru, razen na že znanih lokacijah (trnovska plaža, Trg republike in Trg MDB). Lani se je nad delom redarjev pritožilo 22 ljudi, leto prej 28, leta 2010 le pet, še kaže letno poročilo.

Rekord pri prehitrih vožnjah

Število kaznovanih zaradi napačnega parkiranja je lani upadlo, več je bilo le tistih, ki so parkirali na mestih, rezerviranih za invalide. Lani so jih kaznovali 1.654, predlani kar 40 odstotkov manj. Redarji so lani ulovili rekordnih 24 tisoč prehitrih voznikov (leto prej "le" 11 tisoč); med temi je 15 tisoč takih, ki so vozili do 10 kilometrov na uro (km/h) prehitro, več kot 30 km/h prehitro pa 163 (leto prej 41). Da so bili z radarji tako uspešni, na redarstvu med drugim pripisujejo tudi ugodnim vremenskim razmeram in temu, da so merili hitrosti v obe smeri vožnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.