Slovenija
11 ogledov

Referendum 8. junija

Glasovanje Gregor Katič
Referendum o arhivski noveli bo 8. junija. V SDS napovedujejo novo ustavno presojo.

Odlok o razpisu referenduma je dobil podporo 41 poslancev, 10 jih je glasovalo proti. V času glasovanja pa je bilo v dvorani prisotnih 56 poslancev, saj so poslanci SDS glasovanje obstruirali. Obstrukcijo in novo ustavno presojo so napovedali zatem, ko njihovo dopolnilo, po katerem bi bil referendum 25. maja, ni dobilo zadostne podpore. 

Vodja poslanske skupine Jože Tanko je koaliciji očital kršenje demokratičnih standardov in neupoštevanje odločbe ustavnega sodišča. Novo ustavno presojo odloka je napovedal zaradi "neustavnosti ravnanj koalicije"

Tanko je po glasovanju v izjavi za medije pojasnil, da bodo tudi danes sprejeti odlok izpodbijali na ustavnem sodišču, ker sta vlada in koalicija postavili tehnične ovire, ki preprečujejo kar najvišjo možno udeležbo na referendumu.

Ustavno sodišče je namreč po njegovih besedah DZ napotilo na to, da določi takšen datum izvedbe referenduma, ki bo zagotovil kar najvišjo udeležbo volivcev. Kar je predlagala koalicija, pa je v nasprotju s tem predlogom, je poudaril. Iz tega razloga so poslanci SDS glasovanje o odloku obstruirali.

"Vidik ekonomičnosti je politično vprašanje"

Minister Uroš Grilc je nad takšnim očitkom presenečen, saj "izraža pomanjkanje samozavesti" predlagateljev referenduma. Izgovarjanje na najbolj ustrezni datum je po oceni ministra "povezano s popolnoma drugimi kalkulacijami". Ni pa se ustavno sodišče opredeljevalo niti do datuma niti do vprašanja stroškov. "Vidik ekonomičnosti se pri referendumih ne jemlje kot ustavnopravno kategorijo, ampak kot popolnoma politično vprašanje," je poudaril.

Koalicija pa vztrajanje SDS pri 25. maju tolmači kot zlorabo referenduma za dosego čim boljšega volilnega rezultata. Nasploh je koalicija kritična do odločbe ustavnega sodišča. Ocenjuje, da je sodišče seglo prek svojih pristojnosti in se postavilo v vlogo zakonodajalca.

Grilcu je žal, da je do predloga za referendum sploh prišlo, prav tako pa tudi vsakega evra, ki bo šel v ta namen. Obenem se mu zdi neprimerno, da pobudniki referenduma problematizirajo dodatne stroške za referendum, saj bi prav oni lahko našli drugačno rešitev.

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer upa, da se z napovedjo ustavne presoje v SDS niso prenaglili. V kolikor jo bodo vložili, ga zanima njihov argument. Prepričan je namreč, da bo sodišče tokrat zavrnilo zahtevo za ustavno presojo SDS.

V igri bila 25. maj in 8. junij

Poslanska razprava na današnji izredni seji DZ je postregla z že slišanimi mnenji strank o tem, kateri dan bi bil primeren za izvedbo referenduma o arhivih. Koalicijske PS, SD in DeSUS so vztrajale pri 8. juniju, opozicijski SDS in SLS pa pri 25. maju, ko bodo tudi evropske volitve. Ni pa bilo slišati mnenj poslancev DL in NSi.

Za glasovanje 8. junija se je zavzel tudi minister za kulturo Uroš Grilc. Pri tem je pozval poslance, naj referenduma ne povezujejo z evropskimi volitvami in s tem razvrednotijo pomembno temo o arhivih. Poslanka SDS in prvopodpisana pod referendumsko pobudo Eva Irgl pa je dejala, da bi izbira datuma 25. maj pomenila najnižje stroške in največjo udeležbo na referendumu.

Komentarjev 13
  • jgm 05:57 25.april 2014.

    Se strinjam. Mene že ne bodo zaj***vali s tem referendumom in me tam v nobenem primeru ne bo. Pa saj se še na desni ne morejo zmenit o teh arhivih, kateri zakon je boljši.

  • dragec 20:27 24.april 2014.

    Mirkec, misliš,da je ljudstvo naivno in,da ne vidi željo SSDSS za 25 maj?????

  • dragec 20:25 24.april 2014.

    Arhivi o Velikovcu (vemo,kaj je delal JJ i SDS),Odstavljeni JJ se iz dolgočasi s pisanjem o totalitarnem režimu v SLO (sam je bil pomembni del tega režima).Spet angažira Omerzo (krivca za falsifkaciji Velikovca) Iz naftalina potegne prejšnjega ...prikaži več KOSovca,JNA,,kriminalca,pokvarjenega hrvata -lJELJAKAMirkec,vidiš,to je resnica .tega umazanega,grdega plešcaNaenkrat jih skrbijo Ustaše iz emigracije (vse za denar)IN NAJDRŽAVLJAN IIDEMO NA REFERENDUM