Slovenija
20 ogledov

"Referendum bi dobili"

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Pahor prepričan, da pokojninsko reformo podpira večina Slovencev.

Premier Borut Pahor se je danes na tiskovni konferenci po seji vlade dotaknil tudi vprašanja pokojninske reforme.

"Če bo do referenduma prišlo, ga bomo dobili,"  je prepričan Pahor. Spomnimo: vlada bo predlog v državni zbor poslala 9. septembra. Sindikati pa so že napovedali, da bodo ob morebitni potrditvi zakona začeli zbirati podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Če pokojninske uniforme ne bi uveljavili, Pahor vidi črn scenarij: "Pokojnine bodo padle, poslabševala se bo socialna varnost zdajšnjih upokojencev in zdajšnjih zaposlenih. Usoda tistih, ki šele prihajajo na trg dela, pa je povsem negotova." Poudarja, da sicer reforma ni popolna, vendar pa jo je označil za pravičen in pošten medgeneracijski sporazum, ki je socialno uravnotežen. Prepričan je, da ga bo sprejela velika večina Slovencev.

Vlada se zdravnikov ni ustrašila
Pahor poudarja, da je nujna tudi zdravstvena reforma in da se vlada zaradi nesporazumov z zdravniki ni ustrašila: "Prav zaplet med vlado in zdravniki je povod, da se na najbolj resen in rigorozen način lotimo sprememb. Zdajšnji zakon ni dober niti za pacienta niti za zdravnika in ostalo zdravstveno osebje in niti za vzdržnost javnih financ. Potrebujemo zdravstveno reformo."

Takoj ko bosta z ministrom za zdravje Dorijanom Marušičem ocenila, da so dovolj blizu kompromisni rešitvi z zdravniki, se bo vlada lotila priprave zakona o zdravstvenem varstvu.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.