Slovenija
25 ogledov

"Referendum bo"

Mihael Jarc meni, da bi bila referenduma o IPN in SPN ter garažni hiši pod tržni Žurnal24 main
Prostorski načrt. Prihodnji teden bo mestna opozicija skupaj z drugimi nasprotniki na občino vložila pobudo za referedum.

O strateškem in izvedbenem prostorskem načrtu (SPN in IPN), ki naj bi veljala 25 let in ju je mestni svet sprejel v ponedeljek, bodo Ljubljančani po vsej verjetnosti odločali na referendumu.

Včeraj so se na to temo sestali nasprotniki IPN in SPN, med njimi mestni svetniki Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), Dimitrij Kovačič (SDS) in Mihael Jarc (Lista za čisto pitno vodo) ter predstavniki nekaterih civilnih iniciativ, četrtnih skupnosti in drugih skupin.

Garaža pod tržnico

Torek. Župan Zoran Janković se mora do torka odločiti, ali bo razpisal referendum o gradnji garažne hiše pod tržnico.

Mestni svetnik Mihael Jarc je namreč v ponedeljek zastavil novo vprašanje, kot je od njega zahtevalo upravno sodišče.

N. O.

Odločili so se, da bodo zbrali potrebnih sto podpisov za vložitev pobude za referendum; prvopodpisani naj bi bili urbanisti in arhitekti, saj dolgoročni prostorski načrt ne sme biti politično, temveč strokovno vprašanje, so sklenili.

"Podpise, vprašanje in obrazložitev bomo vložili prihodnji teden," napoveduje Jarc. K podpisu bodo povabili tudi vse stranke, ki niso glasovale za sprejem SPN in IPN. Vložitev pobude je šele prva faza; druga bo zbiranje dobrih 11 tisoč podpisov občanov za referendum – ta zagotovo ne bo pred lokalnimi volitvami.

Smisel referenduma
Ali se strinjate z uveljavitvijo SPN in IPN? Vsebinsko bo vprašanje približno takšno, ni pa še natančno določeno. Če bo večinski odgovor ne, bosta dokumenta prenehala veljati, pojasnjuje Kovačič, "in treba bo storiti to, kar je bil ves čas predlog: da se umakneta, da se stvari razčistijo, da si ju vsi lahko pogledamo in da se postopek spelje tako, kot je treba".

Zbiranje podpisov za enega in drugega se v nobenem primeru ne more začeti pred 1. septembrom.

"Ne nazadnje je argument tudi vse to, kar se je v zadnjih mesecih pojavljalo v zvezi s sumom špekulacij in goljufij, ki so se nanašale na spremembe lastništva in namembnosti zemljišč, ki z IPN postajajo vredna veliko več," pravi Kovačič.

Jazbinšek pa opozarja, da IPN predvsem varuje interese nepremičninarjev, zlasti Hypo Leasinga, ki naj bi bil lastnik okoli 800 lokacij. "Mi ga seveda ščitimo, ves svet pa ve, da gre za nepremičninsko krizo," pravi.

Kazenske ovadbe
Jazbinšek napoveduje, da bo v zvezi z IPN vložil kazenske ovadbe zoper podžupana Janeza Koželja, župana Zorana Jankovića, kmetijskega ministra Dejana Židana in okoljskega ministra Roka Žarnića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.