Slovenija
21 ogledov

Referendum bo na materinski dan

istospolni starsi Shutterstock
Poslanci so z 69 glasovi za in tremi proti potrdili, da bo 25. marca referendum o družinskem zakoniku. Mnogi so se spomnili, da je na ta dan ravno materinski dan.

Medtem ko DeSUS poudarja, da bo spoštoval pravico do referenduma, da pa upa, da bo kampanja potekala mirno in brez nestrpnosti, pa Jakob Presečnik (SLS) pravi: "Žalostno, da bomo o otrocih odločali na referendumu." Meni, da koncepta družine ne bi smeli spreminjati. Matej Tonin (NSi) je izrazil upanje, da bo zakonik na referendumu zavrnjen, saj bo tako možnost za njegovo izboljšavo. Ob tem opozarja, da v stranki niso homofobi, vendar postavljajo na prvo mesto otroka. Nasprotno Pozitivna Slovenija zakonik podpira. Roman Jakič (PS): "Podpiramo družinski zakonik, ker nikogar ne diskriminira, nikomur ničesar ne jemlje." Poudarja, da je napačno prepričanje nekaterih, da omogoča posvojitve otrok istospolnim parom. Tudi Lista Virant podpira zakonik: "Nikomur nič ne jemlje, ureja pa nekatere stvari, ki do zdaj niso bile urejene." Obžalujejo odločitev Aleša Primica, da je vložil referendumsko pobudo.

Začetek referendumskih opravil v torek

Državni zbor bo sklep o referendumu že danes tudi objavil, v uradnem listu pa bo začel veljati v soboto. Referendumska opravila se bodo začela 13. februarja, poroča STA.

Zahtevo za referendum o družinskem zakoniku je s podpisi več kot 42 tisoč državljanov 3. februarja vložila Civilna iniciativo za družino in pravice otrok.

Poleg te se bodo v referendumsko kampanjo vključile tudi nekatere parlamentarne stranke. Aktivno kampanjo proti zakoniku napoveduje Nova Slovenija, sprejetemu zakoniku nasprotujeta tudi SDS in SLS, medtem ko so se opozicijski Pozitivna Slovenija in SD ter koalicijska Lista Virant vključile v Gibanje za družinski zakonik. Slednje je napovedalo konstruktivno sodelovanje v kampanji. DeSUS se v referendumski kampanji naj ne bi opredeljeval.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer že v predstavitvi vladne ekipe dejal, da se vlada v referendumsko kampanjo ne bo vključevala in da imajo koalicijske partnerice o tem vprašanju različna stališča.

Nekatere politične stranke zahtevo za referendum obžalujejo, medtem ko druge menijo, da je ta zaradi varovanja tradicionalne oblike družine potreben. Zagovornike in nasprotnike zakonika je kljub številnim sistemskim rešitvam na področju družinskega prava že od predstavitve zakonika dalje delila razširjena definicija družine. Poskus popolne izenačitve pravic istospolnih parov s pravicami heterospolnih je sicer presekal t. i. kompromis, po katerem istospolna partnerja skupaj ne moreta posvojiti otroka, lahko pa eden od njiju posvoji otroka drugega.

Državni zbor bo sicer danes potrjeval tudi ministrsko ekipo nove vlade Janeza Janše.

Komentarjev 1
  • gruli75 18:06 11.februar 2012.

    Sem PROTI sprejetemu zakoniku, ker je prostiustaven. Prejšnja vlada je sprejela protiustavni zakonik, kjer v 5.členu o partnestki skupnosti pravi, da je le ta "iz dveh moških ali dveh žensk, katere sklenitev, pravne posledice ureja ta zakonik. Taka skupnost ima ...prikaži več enake pravne posledice, kot jih ima zakonska skupnost, razen če zakon določa drugače." In v tem je protiustavna, kao kompromis, ki je to v bistu zavajanje. Čim bo zakonik obveljal, bodo zagovorniki posojitev istospolnih parov hoteli popolno izenačitev hetero in istospolnih parov in popolno posvojitev otrok, tudi nebiloških - saj se bodo le tako čutili istospolni izenačeni, kakor že sedaj piše zakoniku.Sem PROTI!!!