Slovenija
24 ogledov

Referendum bo, obkrožite ...

Sporazum med vladama glede reševanja problematike meje je bil dosežen lani jesen Žurnal24 main
Referendum o arbitražnem sporazumu bo, in sicer 6. junija. Zanj je glasovalo 78 poslancev, štirje so se vzdržali.

"Ali ste za to, da se uveljavi zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 19. aprila 2010?"  Tako se bo glasilo vprašanje, na katerega bodo morali odgovoriti volivci na referendumu 6. junija.

Današnja razprava v parlamentu, ki je trajala sedem ur, je sicer dokaz, da se enotnost poslancev glede referenduma o arbitražnem sporazumu konča pri tem, da je ta nujen.

(Ne)določa mejo
"Sporazum
ne določa meje, ampak le pot do določitve meje," Samo Bevk, SD.

"Lažete, ko pravite, da na referendumu ne bomo odločali o meji. Dejstvo je, da bodo z arbitražnim sporazumom arbitri določili mejo. Odločitev na referendumu zato narekuje tudi odločitev o meji," je na drugem bregu Franc Pukšič iz SLS.

Bili smo (ne)uspešni pogajalci
"Dejstvo je, da je v kakovostnem pogledu ta arbitražni sporazum presežek vseh dosedanjih morebitnih dogovorov, ki smo jih bilateralno dosegli oziroma smo menili, da smo jih dosegli s Hrvaško državo," prav Bojan Kontič iz SD.

"Sosedi bi nam lahko bili za vzor glede iskanja konsenza in glede vloge pri oblikovanju vsebine sporazuma. V Sloveniji pa smo bili priča soliranju. Hrvaška zasluži spoštovanje in vstop v EU. Naš problem pa je, da najdemo rešitev, da pri tem ne bo trpela naša država." Branko Grims, SDS, o kakovosti sporazuma.

Za dobre/slabe sosedske odnose
"Dobro je imeti dobrega soseda, pravi že staro ljudsko pravilo," opozarja Ljubo Germič iz LDS, ki vidi rešitev v arbitražnem sporazumu.

"Zwei in zwei je vier. Tako bi govoril danes, če ne bi bilo Rudolfa Maistra, ki ne bi pristal na arbitražo," pravi Franc Pukšič iz SLS.

Odpravlja/uveljavlja konflikt

Glede na rezultate naše ankete 36 % bralcev podpira sporazum, 64 % jih je proti. Oddanih je bilo 622 glasov.

"Arbitražni sporazum odpravlja status quo, ki ga je hrvaška stran v zadnjih letih večkrat uporabila v svojo korist," pravi zunanji minister Samuel Žbogar.

"Slovenija se lahko zaradi odločitev arbitrov znajde kot zaprta država, brez dostopa do odprtega morja. To lahko vodi v konflikt. Med Slovenci in Slovenkami bi ta krivica tlela in grenila življenje celi Evropi," na drugi strani prepričuje Branko Grims iz SDS.

Janša ne pričakuje odstopa vlade
Takoj naslednje vprašanje po tem, referendum da ali ne, je, kaj bo naredila vlada, če volivci zavrnejo arbitražni sporazum.

"Glede na to, da poznamo vladno koalicijo, mi ne pričakujemo, da bo ta vlada odstopila, če bo pogorela na referendumu," pravi predsednik SDS Janez Janša, s čimer je povzročil precej negodovanja v parlamentarni dvorani.

Sicer meni, da bi bil za Slovenijo v primerjavi z arbitražnim sporazumom boljša tako sporazum Račan-Drnovešk kot tudi drugi Rehnov predlog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.