Slovenija
15 ogledov

Referendum drag, stranke varčne

(Foto: IFP) Žurnal24 main
Začenja se uradna kampanja pred referendumom o arbitražnem sporazumu. Stranke bodo varčne – tudi zaradi jesenskih volitev.

Slovenske davkoplačevalce bo referendum stal 4.300.000 evrov, pove tajnik državne volilne komisije Marko Golobič. "Zahtevek bomo ravno danes poslali na ministrstvo za finance," pravi Golobič in doda, da strošek predvideva "vse".

Največji strošek še vedno predstavljajo nadomestila članom volilnih odborov. "Vsak član volilnega odbora dobi 45 evrov, predsedniki 52,5 evra." Teh ljudi bo okrog 21 tisoč in to je najvišja postavka stroškovnika.

"Računamo, da bomo z okrog dvema milijonoma poplačali stroške odborov in volišč, ostalo pa gre za druge materialne stroške, kot so tiskanja, poštnine in podobno," še dodaja Golobič.

Organizatorjem referendumske kampanje ne pripada povračilo stroškov kampanje, kot to velja za volilno kampanjo. Za kampanjo pa lahko porabijo največ 0,25 evra na volilnega upravičenca v državi, kar pomeni največ 420 tisoč evrov. Stroški za izvedbo referenduma se krijejo iz državnega proračuna.

Stranke bodo varčne
Če na volilni komisiji dobimo natančen odgovor iz prve roke, je pri strankah drugače, saj niti pri eni nismo dobili natančnega odgovora, koliko so pripravljeni odšteti za kampanjo.

"Odšteli bomo toliko, kolikor je potrebno, natančnega zneska še ne vemo. Ne bomo pa šli v nobeno oglaševanje, saj menimo, da je nedostojno oglaševati nekaj tako vsebinskega, kot je arbitražni sporazum," pravi sekretar Zaresa Bogdan Biščak.

Tudi v LDS pravijo, da ne bodo oglaševali, srečevali se bodo z volivci in sodelovali na soočenjih. Koliko denarja bodo odšteli za dejavnosti, še ne vedo.

V koaliciji se sicer za skupen nastop pred referendumom niso odločili, o možnostih skupnih akcij pa vendarle v teh dneh razpravljajo, so nam povedali v Zaresu.

SNS in SLS odgovarjata podobno, in sicer da bodo porabili minimalna sredstva. Podoben je odgovor Marjana Podobnika z Zavoda 25. junij: "Porabili bomo čim manj denarja, saj smo v celoti odvisni od sebe. Odprli pa bomo poseben transakcijski račun in prosili za pomoč," pravi Podobnik, ki obžaluje, da ne bo prišlo do skupnega nastopa vseh, ki so proti arbitražnemu sporazumu. Pove pa še, da gredo že danes v akcijo, ko bodo ob štajerski avtocesti postavili reklamni napis.

Na vseh strankah, s katerimi smo govorili, sicer priznavajo, da bo na stroškovnik predreferendumskih dejavnosti vplivalo tudi dejstvo, da bodo jeseni lokalne volitve, za katere bodo porabili bistveno več.

Kako bo pred referendumom nastopila vlada, bo jasno po današnji tiskovni konferenci premierja Pahorja in zunanjega ministra Žbogarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.