Slovenija
1 ogledov

Referendum je v soglasju s Türkom

Türk si je želel predhodnega referenduma, a pravi, da se zaveda občutljivosti vp Žurnal24 main
Predsednik države dogovor strank o naknadnem referendumu o arbitražnem dokumentu ocenjuje za razumen kompromis, čeprav se je sam zavzemal za predhodnega.

Danilo Türk pravi, da je dogovor, po katerem bi volivci odšli na referendum le enkrat, v soglasju z njim.

Koalicija se je na popoldanskem sestanku dogovorila o umiku predhodnega referenduma, kar je v skladu z dogovorom, ki so ga minuli petek dosegli šefi vseh parlamentarnih strank.

Dodaja, da to sicer ni optimalno oziroma idealno zaporedje dejanj, saj da je "akt ratifikacije nekega mednarodnega sporazuma sklepno dejanje v sklepanju mednarodne pogodbe" in bi bilo "najbolj primerno, da bi do ratifikacije prišlo na koncu, potem ko so opravljena vsa politična dejanja in ko je vse povedano". Zaveda pa se politične občutljivosti, ki spremlja referendum. Türk še pravi, da po njegovem za ratifikacijo sporazuma v DZ po pravu zadošča navadna večina. Zavrnil je tudi pomisleke opozicije, da bi razsodba arbitražnega sodišča zahtevala spremembo ustave.

Kot je znano, je opozicija glede arbitražnega sporazuma napovedala naknadni zakonodajni referendum. Koalicija pa je sprva napovedovala, da bo referendum razpisala še pred potrjevanjem v DZ. V tem primeru bi bil referendum posvetovalne narave. Minuli teden pa so nato predsedniki  strank dosegli dogovor o zgolj enem, naknadnem zakonodajnem referendumu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.