Slovenija
28 ogledov

Referendum jim ne diši

slovenija 22.11.2011 javna tribuna, studenti, filozofska fakulteta v Ljubljani; Saša Despot
Šou Ljubljana. Uvajajo visok kvorum, ki ga do zdaj ni dosegel še nihče.

Kdor bo želel organizirati študentski referendum, bo imel pri tem velike težave, saj Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (Šoul) zaostruje svoja referendumska pravila.

Nov kvorum, isti izkupiček

Po prvem branju, ko so predlagane spremembe sprožile precej negodovanja med študenti, so v Šoulu sicer spremenili kvorum. Sprva so predlagali, da bi moralo za veljavnost referenduma na volišče 15.000 študentov, zdaj so to spremenili v 30 odstotkov. "Če bi ohranili fiksen številčni kvorum, bi, tudi če bi bilo na univerzo vpisanih 30.000 študentov, na volišče še vedno morala polovica," razlaga Tilen Gorenšek iz Šoula. A ker je trenutno študentov univerze blizu 50.000, bo kvorum v praksi vsaj nekaj časa ostal enak, torej okoli 15.000 študentov.

Težko ga bo že sklicati

Pravila se zaostrujejo tudi pri vložitvi referendumske pobude. Do zdaj so morali predlagatelji zbrati 500 podpisov na katerikoli fakulteti. Po novem bo treba za sklic naknadnega referenduma zbrati podpise treh odstotkov študentov vsake članice univerze oziroma šest odstotkov študentov vsake fakultete za predhodni statutarni referendum. "To pomeni nekaj manj kot 3.000 študentk in študentov s 30 fakultet," so ogorčeni v študentskem društvu Iskra, kjer menijo, da vodstvo Šoula s spremembami referendum onemogoča. "Spremembe referenduma ne preprečujejo, želimo le razjasniti pogoje ter preprečiti različne interpretacije pravil in izkoriščanje instrumenta referenduma," zatrjuje Gorenšek. Po njegovih besedah predlog podpirajo vse študentske poslanske skupine razen Iskre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.