Slovenija
18 ogledov

Referendum lahko tudi protiustaven

Miro Cerar ne želi, da bi ga povezovali s Civilno iniciativo za Kolizej, in poud Žurnal24 main
Pokojninska reforma. Semolič: Vlada ni prepričana o svojih argumentih.

“To vprašanje je lahko tudi sporno, čeprav večina misli, da je referendum možen.” Tako na vprašanje, ali je o pokojninskem sistemu sploh možno razpisati referendum, odgovarja pravni strokovnjak Lojze Ude. Lahko bi se namreč sklicevali na to, da bi nastalo protiustavno stanje, če zakon ne bi bil sprejet, ker ne bi bilo več možno skrbeti za delovanje pokojninske blagajne. Po ustavi namreč država “ureja obvezno pokojninsko zavarovanje in skrbi za njegovo delovanje”.

“Po ustavi je možno tak zakon tudi dati na referendum. O tem ni dvoma. Razen če bi o tem odločalo ustavno sodišče in ugotovilo, da bi lahko odločitev na referendumu pripeljala do protiustavnih posledic,” pa pojasnjuje pravnik Miro
Cerar
.

Pravni zamik
Referendum. Če bi državljani na referendumu izglasovali, naj se zakon o pokojninskem zavarovanju ne uveljavi, bi to reformo zamaknilo za eno leto.

Veliko je čejev
In če bi ustavno sodišče zavrnilo referendum? Šef svobodnih sindikalistov Dušan Semolič pravi, da ne bi rad prehitel dogodkov, “ker je tukaj mnogo čejev”.
To, da je premier Borut Pahor že napovedal, da ne izključuje možnosti, da bi referendum poslali v presojo ustavnemu sodišču, po Semoličevem kaže na negotovost vlade. “Na eni strani govori, da bodo zagotovo zmagali in da se veselijo referenduma, po drugi pa, da bo šel na ustavno sodišče,” sklene  Semolič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.