Slovenija
34 ogledov

Referendum o DZ: zdaj gre zares

Zagotovo bomo na referendum odšli 10. aprila – takrat bomo odločali o pokojninsk Žurnal24 main
Danes začenjajo teči roki za izvedbo referenduma o družinskem zakoniku. Ta bo 25. marca, 24. februarja pa se bo začela uradna referendumska kampanja.

Do 29. februarja se morajo kot organizatorji kampanje prijaviti vsi, ki nameravajo pred referendumom nagovarjati volivce. Organizatorji morajo do tega datuma tudi odpreti posebne transakcijske račune, na katerih bodo zbirali sredstva za financiranje kampanje.

Za referendumsko kampanjo večinoma veljajo enaka pravila kot za volilno kampanjo. Zakon določa, da se za referendumsko kampanjo štejejo oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev pri glasovanju na referendumu.

Vlada se v referendumsko kampanjo ne bo vključevala

Po dosedanjih napovedih se bodo v referendumsko kampanjo poleg civilne iniciative, ki je referendum zahtevala, vključile tudi nekatere parlamentarne stranke, medtem ko je predsednik vlade Janez Janša že napovedal, da se vlada v referendumsko kampanjo ne bo vključevala in da imajo koalicijske partnerice o tem vprašanju različna stališča.

Zahtevo za referendum o družinskem zakoniku je s podpisi več kot 42 tisoč državljanov tretjega februarja vložila Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, državni zbor pa je datum referenduma potrdil v petek. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi družinski zakonik, ki ga je sprejel državni zbor na seji 16. junija 2011?".

Družinski zakonik bo na referendumu potrjen, če bo zanj glasovala večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali. Če bodo volivci zakon zavrnili, pa v letu dni od odločitve na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju s to odločitvijo.

Komentarjev 1
  • gruli75 21:18 13.februar 2012.

    Referendum je pač zato, ker se politiki niso znali dogovoriti in zbližati ideloloških razhajanj. Zato je potrebno iti na referendum in obkrožiti PROTI!!!V resnici gre za politični boj, ki so ga začela omrežja kapitala v interesu zmanjševanja števila prebivalstva ...prikaži več na planetu in vsaj v Sloveniji tudi kot boj proti Cerkvi, katoliški. Za prvo trditev je dovoljšen dokaz svetovna konferenca v devedesetih v Indiji, kjer je promocija istospolnega partnerstva med sredstvi za znižanje rodnosti, za drugo trditev pa izjave na javnih tribunah v Ljubljani ob začetku kampanje, ko sem na spletu prebral izjavo dr. Dragoša, ki je trdil, da je Cerkev premočna in da njena moč temelji na "družini", zato je potrebno družino razvrednotiti oz prevrednotiti in moč Cerkve bo avtomatično ugasnila. Zanimivo je, da je bil ta članek po manj ko mesec dni umaknjen z MMC-ja.Zato smatram, da je to soočenje dveh etičnih konceptov, od katerih je prvi ukoreninjen v našo družbo tudi skozi večino norm pravnega reda in