Slovenija
0 ogledov

Referendum o Kosovi komisiji

Drago Kos foto: Dejan Mijović Žurnal24 main
Potem ko ni prišlo do odločitve o Kosovi protikorupcijski komisiji, ker je vladna koalicija zahtevala preložitev glasovanja, je Miran Potrč predlagal posvetovalni referendum.

O usodi protikorupcijske komisije bodo poslanci odločali predvidoma na naslednji redni seji, ki bo konec aprila. V torek so tik pred glasovanjem poslanci SDS zahtevali 45 minut odmora in po njem predlagali, da odločanje o zakonu preložijo. Začudena opozicija je spraševala, zakaj takšen preobrat. "Prepričevali ste nas, da je sprejem nujen za boj proti korupciji," je poudarjal Miran Potrč (SD). "Telefonski klic na Japonsko bi lahko opravili prej kot v 45 minutah," je dejal Pavel Gantar (Zares) in opozoril na objektivno okoliščino, "da so tam zgodnje jutranje ure in da se je veliki šef moral prebuditi, preden je lahko odločil o tako pomembnem vprašanju".

Usoda zakona je sicer visela na nitki, ker je glasovanje proti napovedala tudi poslanska skupina DeSUS. Brez nje pa koalicija nima večine. Preostala koalicija je poudarjala, da je bila komisija neučinkovita, saj ni ugotovila niti enega primera. "Opozicija ščiti in daje potuho kadrom, ki imajo prste globoko v koruptivnih zadevah," je dejal Jožef Jerovšek (SDS).

Potrč meni, da bi o Kosovi komisiji morali odločati tudi državljani. © BOBO

 
Potrč predlagal referendum
Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je vodjem poslanskih skupin LDS, Zares, DeSUS in Lipa poslal predlog o posvetovalnem referendumu o komisiji za preprečevanje korupcije. Potrč predlaga, da bi se v državni zbor vložil predlog za posvetovalni referendum z vprašanjem: "Ali ste za to, da se v Sloveniji ukine samostojna in neodvisna komisija za preprečevanje korupcije?"

 

Ukinjanje Kosa traja že štiri leta

1. poskus: Poslanci so na predlog SNS iz leta 2005 v 2006 sprejeli zakon, ki je ukinil komisijo za preprečevanje korupcije in pristojnosti prenesel na DZ. Ustavno sodišče je zakon deloma razveljavilo. 2. poskus: Vlada v 2007 predlaga nov zakon, ki naj bi sledil odločbi ustavnega sodišča. Pristojnosti komisije prenaša na računsko sodišče in na več drugih organov. O predlogu bi morali odločati v torek.

V poslanski skupini SD so se za tak korak odločili po tem, ko so SDS, SLS in NSi "onemogočile odločanje" o Kosovi komisiji. Posvetovalni referendum bi po njihovem mnenju lahko izvedli 22. junija, hkrati s predlaganim posvetovalnim referendumom o pokrajinah, saj tako ne bi nastali novi stroški.

Lipa in Zares podpirata referendum
Poslanski skupini Lipa in Zares podpirata predlog poslanske skupine SD o posvetovalnem referendumu glede ukinitve komisije za preprečevanje korupcije. Vodja PS Lipa Barbara Žgajner Tavš vidi realno možnost za posvetovalni referendum, pa tudi za naknadni zakonodajni referendum.

Matej Lahovnik , vodja PS Zares, je dejal, da podpirajo posvetovalni referendum, saj so proti ukinitvi protikorupcijske komisije. V Zares so PS SD že pred časom seznanili, da tudi sami razmišljajo o razpisu referenduma na to temo in so, kot pravi Lahovnik, predlagali usklajevanje.

Medtem ko vodja PS LDS Jožef Školč še ni seznanjen s Potrčevim pismom, pa vodja PS SNS Zmago Jelinčič referendum o protikorupcijski komisiji, kot tudi tistega o pokrajinah, vidi kot poskus nabiranja političnih točk.

Koalicija do predloga kritična
Koalicija se je že odzvala na Potrčevo pobudo. Oglasil se je Rudolf Petan (SDS), ki meni, da bi referendum o protikorupcijski komisiji zameglil referendum o pokrajinah. Petan, ki je izrazil svoje osebno mnenje, meni, da vprašanje komisije za preprečevanje korupcije ni eno od najpomembnejših vprašanj, za katera naj bi bil rezerviran institut referenduma.

Jakob Presečnik meni, da se mora o usodi protikorupcijske komisije odločiti državni zbor. © BOBO

 

Referendum se zdi nepotreben tudi poslancu NSi Dragu Korenu . Po njegovem osebnem mnenju bi naloge komisije lahko uspešno prevzeli računsko sodišče in volilne komisije, saj so "njihovi predsedniki pravniki" . Po njegovem mnenju komisija ni naredila "nič pomembnega" , predlog SD pa vidi kot poskus pridobivanja dodatnih političnih točk.

Da je referendum neprimerno orodje za odločanje o komisiji, meni tudi vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik . "DZ je dobil mandat, da odloča o takih vprašanjih," je dejal Presečnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.