Slovenija
11 ogledov

Referendum o malem delu

Protest proti malemu delu. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Svetlik: "Precej nesmiselno je, da predlagatelji referendum najprej predlagajo, zdaj pa želijo hkrati še prihraniti." SDS predlaga, da bi referendum izpeljali maja.

Državni zbor je začel razpravo pred razpisom zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu.

Poslance je na izredni seji DZ  nagovoril predstavnik vlagatelja pobude za referendum o zakonu o malem delu Marko Funkl.

"Prihranki, o katerih se govori, so hipotetični. Ni nujno, da bo kateri od referendumov sploh izpolnil pogoje. 10. april se nam zdi dober datum, zato želimo, da se odloča čim prej," je povedal Vito Rožej iz Zaresa.

"Zelo mi je žal, da smo morali priti tako daleč, da imamo danes referendum," je dejal Funkl. "Dialog med vlado in predstavniki študentov potekal tako, kot da bi nekdo prišel k posamezniku domov, predlagal, naj namesto hiše pridejo živet v šotor, pri tem pa jim ne bi omogočali dialoga, pač pa ponudili le raznovrstno dodatno opremo za omenjeni šotor," je dodal. Hkrati je pozval poslance, naj namesto 10. aprila referendum prestavijo na kasnejši datum, da bi ga lahko izvedli skupaj z morebitnim referendumom o pokojninski reformi.

Pobudniki bi radi prihranili
Ivan Svetlik, minister za delo: "Dialog je bil, povzročil je celo, da se bo ta zakon sprejemal pol leta kasneje. Precej nesmiselno je, da predlagatelji referendum najprej predlagajo, zdaj pa želijo hkrati še prihraniti. Zaradi učinkov zakona je po naše prav, da se ga izvede čim prej, ker verjamemo, da bodo volivci glasovali za zakon o malem delu."

"Prihranki, o katerih se govori, so hipotetični. Ni nujno, da bo kateri od referendumov sploh izpolnil pogoje. 10. april se nam zdi dober datum, zato želimo, da se odloča čim prej," je povedal Vito Rožej iz Zaresa.

Namesto 10. aprila predlagajo 8. maj
Referendumsko pobudo je podprl tudi Jakob Presečnik (SLS) in hkrati dejal, da je treba urediti študentsko organiziranje in sredstva, ki so namenjena organizacijam.

Poslanci so referendum dolžni razpisati, še vedno pa ostaja odprto vprašanje dneva njegove izvedbe. Matični odbor poslancem predlaga, naj referendum razpiše za 10. april, v SDS pa za dan referenduma predlagajo 8. maj.

Magajna: "Kampanja se je začela"
"Kampanja se na nek način že začenja. Argumenti za ali proti že padajo. Če sam povem nekaj o tem: za študente je malo delo velik preskok in omejitev. Postalo bo manj konkurenčno. Strinjam se sicer, da je treba študentsko delo omejiti. Ampak davčna stopnja je previsoka – vsaj za študente. Za ostale pa ne – občasna in začasna dela ne smejo biti manj obdavčena kot redna,"
je povedal nepovezani poslanec Andrej Magajna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.