Slovenija
17 ogledov

Referendum o spornem hotelu

ljubljana27.02.08, novinarska konferenca studentske organizacije Univerze v Ljub IFP
Prvi referendum v zgodovini. Ni jasno, ali kvorum obstaja.

"Za veljavnost referendumske odločitve o investiciji Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (Šoul) v hotelsko dejavnost je potrebna udeležba 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev," pred prvim referendumom v zgodovini študentskega organiziranja v Ljubljani trdi predsednik Šoula Rok Liković. V Študentskem društvu Iskra, kjer so sprožili referendum zaradi po njihovem mnenju spornega spreminjanja prostorov Šoula na Kersnikovi ulici v mladinski hotel, pa imajo drugačno interpretacijo. Zato pričakujejo ostro poreferendumsko pravno bitko z vodstvom Šoula.

Odločanje brez študentov

"Ob pozornem branju statuta smo ugotovili, da je 20-odstotni kvorum potreben le, če se želi potrditi odločitev oziroma hotelska investicija," razlaga predsednik Iskre Klemen Knez. Nasprotnikom gradnje hotela bi tako nizka volilna udeležba, ki jo vsi pričakujejo zaradi poletnih počitnic, koristila. "Nizke udeležbe ne zagovarjamo, ker se nam zdi pomembno, da študenti zagovarjajo svoj interes," pravi Knez. Liković trdi, da bodo, če študenti investicijo zavrnejo, to spoštovali, a le če bo udeležba blizu kvorumu. To pomeni, da bi moralo glasovati okoli deset tisoč študentov. "Glasovanje nekaj sto študentov ne predstavlja splošnega mnenja študentske populacije," trdi Liković in dodaja, da so sami sicer želeli, da bi se referendum zgodil oktobra. Iskra je za sklic referenduma zbrala več kot tisoč podpisov študentov, ki investiciji nasprotujejo. Želijo si, da bi prostore raje namenili študentskim domovom, socialnim stanovanjem za študentske družine ali čitalnici, ki bi bila odprta vso noč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.