Slovenija
14 ogledov

Referendum še za Teš

TEŠ 6 Gregor Katič
Proti poroštvu. Luka Juri pravi, da imajo že 20 podpisov poslancev levice.

Ljubljana. Vlada sicer ni rekla nič, večina poslancev pa meni, naj država garantira za 440 milijonov evrov posojila za blok 6 Termoelektrarne Šoštanj.

Zakon o poroštvu s 31 glasovi za in 14 proti včeraj zvečer po petih urah razprav potrjen šele v prvem branju, drugo in tretje branje ter dokončno glasovanje pa naj bi bilo že na oktobrski seji.

Desnice še niso vprašali

Kljub temu poslanci že zbirajo podpise za razpis referenduma. "Imamo že okoli 20 podpisov. Doslej smo zbirali podpise v SD, SNS, Zaresu in pri nepovezanih, torej obstaja še potencial pri Desus, SLS, SDS in LDS, kjer računam še na deset podpisov," je povedal Luka Juri, SD. Če jih bodo zbrali, bi bil referendum lahko že s predčasnimi volitvami 4. decembra, če jih ne bodo, pa so napovedali zbiranje podpisov državljanov.

Spomnimo, zakon o poroštvu, ki so ga napisali kar v HSE, je vložilo 31 poslancev in ne vlada. "Tudi če bi mislil, da je projekt dober, bi danes glasoval proti, ker kršimo proceduro," je bil prepričan donedavni predsednik parlamenta Pavel Ganar, Zares. Tako kot mnogi drugi poslanci se je obregnil ob neprisotnost predstavnikov vlade na seji. "Naj se ne sklicujejo na tekoče posle, ti projekti že od davno tečejo."

"Projekt je v fazi, ko ga brez znatne škode ni mogoče zaustaviti. Ne gre za velik rizik države, veliko večji rizik je, če projekt ustavimo," je prepričeval predlagatelj zakona in župan Velenja Bojan Kontič, SD, z njim se je strinjal tudi Andrej Vizjak SDS. Prvi mož Zaresa Gregor Golobič pa je nasprotno prepričan, da bo poroštvo vnovčeno.

Glasovanje je sicer razdelilo večino poslanskih skupin. Kako, lahko preverite tu.

Komentarjev 1
  • smarnca 22:43 28.september 2011.

    Zakaj enostavno ne zgradijo drugega reaktorja v Krškem? Začetna cena bo sicer veliko večja. Vendar pa bodo stroški obratovanja veliko nižji prav tako bi bila ta odločitev veliko bolj "ekološka".Le kdo služi velike denarje pri TEŠ 6?