Slovenija
60 ogledov

'Referendum SKEI ni uspel'

(Foto: BOBO)
1/2
Žurnal24 main
Stavkalo je okoli 70 odstotkov članstva SKEI-ja, z odzivom pa so v sindikatu zadovoljni. Z Gospodarske zbornice Slovenije pa so sporočili, da tako imenovani referendum SKEI-ja ni uspel.

Kot je povedala predsednica SKEI-ja Lidija Jerkič, se je stavke udeležilo približno 70 odstotkov članstva in polovica podjetij v panogi. Stavki pa naj bi se pridružili tudi drugi sindikati, in sicer Sindikat kovinske, elektro in metalurške industrije Neodvisnost, Sindikat kovinske, elektroindustrije in elektronike pri KS 90, Solidarnost in Alternativa.

Na Gospodarski zbornici Slovenije pa trdijo, da se je stavke udeležila manj kot tretjina zaposlenih v panogi, zato tako imenovani referendum SKEI-ja ni uspel.

Zahteve nerealne
SKEI od delodajalcev zahteva dvig najnižje izplačane plače na 600 evrov neto in izplačilo dodatka v višini 150 evrov bruto. Tudi zadnji krog pogajanj z delodajalci, ki se je končal v četrtek, ni prinesel dogovora. Predstavniki delodajalcev so sindikalne zahteve označili kot nerealne, saj si, kot so poudarili, veliko podjetij ob padcu naročil in sedanji ravni dodane vrednosti ne more privoščiti dviga stroškov dela.

V omenjenih treh panogah je po podatkih sindikata trenutno zaposlenih 81 tisoč delavcev, letos oziroma od začetka krize pa je poniknilo približno 20 tisoč delovnih mest. Po statističnih podatkih iz avgusta je nekaj manj kot 24 tisoč zaposlenih v teh dejavnostih prejemalo manj kot 600 evrov neto plače.

Poskušali preprečiti stavko
Delodajalci so po besedah Jerkičeve poskušali v posameznih podjetjih preprečiti stavko bodisi s ponudbami za začasne rešitve ali za premostitev krize. V kar nekaj podjetij so se, tako pravi Jerkičeva, dogovorili "za približno tisto, kar so bile stavkovne zahteve". Jerkičeva je izrazila upanje, da se bodo kljub temu tudi v teh podjetjih pridružili stavki.

Nasprotno na Gospodarski zbornici Slovenije trdijo, da so v posameznih podjetjih člani sindikata šikanirali delavce, ki niso hoteli stavkati. Zato menijo, da je bil namen stavke promocija SKEI-ja, čeprav na račun izgube številnih delovnih mest.

Nekateri so se že pogodili
V nekaterih podjetjih pa delavci ne stavkajo, saj so z delodajalci že dosegli dogovore, ki so blizu stavkovnih zahtev. "To so podjetja, ki so predčasno popustila in videla, da se da," pravi Jerkičeva. Delavci tako ne stavkajo v podjetjih Talum, Kolektor, Domel, Arcont in še nekaterih.

Smiselno zahteve zaostrovati
V času stavke se bodo med članstvom zbirali podpisi za podporo stavki in za podporo zahtevam, zaradi katerih se pripravlja sindikalni protestni shod 28. novembra. Po analizi zbranih podpisov se bodo odločili o nadaljnjih dejavnostih. Po mnenju Jerkičeve je smiselno zahteve zaostrovati, razmišljanja pa se nagibajo v smer trajajoče stavke. Stavka bo po njeni oceni prinesla premik v pogajanjih in približevanje zahtevam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.