Slovenija
14 ogledov

Referendum v ustavno presojo

Žurnal24 main
Poslanci so odločili, da bo referendumsko pobudo o pokojninski reformi pretresalo ustavno sodišče.

Od 84 poslancev, ki so glasovali, jih je za ustavno presojo pobude glasovalo 47, 36 jih je bilo proti. To hkrati pomeni, da je zbiranje podpisov za razpis referenduma ustavljeno do odločitve ustavnega sodišča.

Za presojo, ki so jo predlagale koalicijske SD, LDS in Zares, je glasovala opozicijska SLS, proti pa koalicijski DeSUS.

Niso presenečeni
"Odločitev poslancev žal ni presenečenje. To je bilo glede na odločitev vlade. To dejanje kaže, da si želijo v vladi in večina, ki je glasovala za sklep, ustavno sodišče izkoristiti za obrambo nekaterih svojih interesov. Vendar mi verjamemo, da ustavno sodišče ne more biti orodje dnevne politike in vladni servis, ki bi branil njene odločitve, tako da izloči ugotavljanje ljudske volje," je odločitev poslancev komentiral predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Bojijo se ljudi
Ocenjuje, da rezultat glasovanja kaže, da se tisti, ki vodijo državo, bojijo ljudi, saj bi po Semoličevem mnenju ravno ta referendum imel visoko udeležbo, ker se ta tema dotika vseh generacij.

Pobudniki referenduma bodo najprej počakali na odločitev ustavnega sodišča in se nato odločili o nadaljnjih korakih. "Verjamemo v ustavno sodišče in ustavne sodnike, da so to pokončni ljudje," dodaja Semolič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.