Slovenija
16 ogledov

Referendum za pomoč Grčiji?

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Se Sloveniji obeta nov referendum glede pomoči Grčiji? Opozicija o tem razmišlja, potrjuje Jelinčič.

Poslanci v petek začenjajo izredno sejo, na kateri bodo sprejemali rebalans državnega proračuna, obravnavali bodo novelo zakona o trošarinah in zakon o posojilu Grčiji. Glede slednjega so včeraj v parlamentu začele krožiti neuradne informacije, da naj bi se opozicija dogovarjala v smeri referenduma.

"Ja, res je. Razmišljamo o tej smeri, pogovarjamo se o tem. Več za zdaj ne bi govoril, omenim naj le, da je to, kar se gre Pahor, idiotizem prve vrste in svinjarija proti slovenski državi. Ljudje nimajo kje živeti, po drugi strani bomo pa kredite jemali," je neuradne govorice glede referenduma potrdil Zmago Jelinčič. "Slovaški premier je že povedal, da denarja ne bodo dali, v Nemčiji bodo vprašanje dali na ustavno sodišče, pri nas pa bomo lepo vzeli kredit," nadaljuje prvak SNS.

Možnosti za razpis so
Koalicijska večina bo zakon glede pomoči na izredni seji, ki se začne v petek in nadaljuje v ponedeljek, po pričakovanjih potrdila. Opozicija pa ima nato sedem dni časa, da zbere podpise najmanj 30 poslancev; v tem primeru bo moral državni zbor v osmih dneh avtomatično razpisati referendum.

V SLS in SDS – kot piše današnje Delo – včeraj niso potrdili, da resno razmišljajo o takšni možnosti. Zato pa so o grožnji z referendumom govorili na včerajšnjem sestanku koalicije; dvomov o tem, da bi Slovenci v kriznih časih podprli referendum, ni. To pa bi – opozarjajo na vladi – posledično pomenilo, da bi Slovenija izglasovala svoj izstop iz Evropske unije in evroobmočja. Po pisanju Dela so na sestanku koalicije premierja Boruta Pahorja zadolžili, da se na to temo sestane s prvakom SDS Janezom Janšo. Brez podpisov poslancev SDS namreč razpisa referenduma zagotovo ne bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.