Slovenija
16 ogledov

Referenduma ne bo

Glasovanje Gregor Katič
Sindikat kemične industrije ni zbral dovolj podpisov. Kumer: Od 3127 jih več kot 800 niso priznali. Politika je spet na delu."

Pobuda Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije za vložitev zahteve za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank ni uspela, je potrdil predsednik sindikata Tomaž Kumer. Obvestili so jih, da niso zbrali dovolj veljavnih podpisov.

Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije je pred kratkim vložil pobudo za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva ustanovitev slabe banke. Danes je zadnji dan, ko bi moral predsednik DZ Gregor Virant razpisati rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Virant je danes ministra za finance Janeza Šušteršiča obvestil, da sindikati niso zbrali dovolj veljavnih podpisov. "Od 3127 jih več kot 800 niso priznali," je povedal Kumer. "Lahko rečem, da je politika spet na delu," je dejal in dodal, da so razočarani. Kako se bodo na to odzvali, še ne vedo.

Padla tudi pobuda za referendum o holdingu

Poleg možnega referenduma o slabi banki je v zraku visela tudi možnost referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu. Pobudo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o tem zakonu je vložil Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije.

Ministrstvo za finance ter ministrstvo za infrastrukturo in prostor sta zato z omenjenim sindikatom vodila pogovore, v okviru katerih so poskušali urediti odprta vprašanja in preprečiti referendum. Vlada je na današnji dopisni seji soglašala s predlogom dogovora, podpredsednik sindikata energetikov Branko Sevčnikar pa je izrazil pričakovanje, da bodo pobudo za referendum umaknili še danes. Po Virantovih besedah ga pričakujejo v uri ali dveh.

Rok za referendumsko zahtevo se sicer izteče danes opolnoči. Do takrat lahko razpis referenduma zahteva še 30 poslancev. A po Virantovih pričakovanjih se to ne bo zgodilo, saj so opozicijski poslanci večkrat zatrdili, da podpisov za referendum ne bodo zbirali. Virant tako napoveduje, da bo zakona takoj po polnoči podpisal in poslal predsedniku republike.

Komentarjev 2
  • Notsocommon 20:13 30.oktober 2012.

    Tale predsednik ima ravno prav predsedniškega talenta za med branjevke... Celih 3000 podpisov za tako popularno temo?

  • privat 19:05 30.oktober 2012.

    nič pozitivnega se ne bo zgodilo v Sloveniji!! Vse bo pokradla peščica ljudi in tako imenovala državo za svojo! Mi pa kot da imamo izbiro po demokratični poti..ali putin ali medvedov?? a rezultat je isti..pokradli bojo vse!! In na koncu ...prikaži več kdo sploh verjame da se sendikati repenčijo le z dopuščanjem te mafije...in na koncu mafija pravi..zdaj se umirite!! Vse je zrežisirano in pod kontrolo pokvarjenih stricev iz ozadja!