Slovenija
14 ogledov

Referenduma ne bo

“Takoj v ponedeljek bom prekinil zbiranje podpisov, če bo na volitvah prišlo do Žurnal24 main
Prostorski načrt. Kmalu nadzor zakonitosti.

Pobudniki referenduma o strateškem in izvedbenem prostorskem načrtu (SPN in IPN) niso zbrali dovolj podpisov podpore, zato je župan Zoran Janković napovedal, da bosta dokumenta v petek objavljena v Uradnem listu RS, veljati pa bosta začela 15 dni po objavi. Do takrat ni mogoče sprožiti revizije postopka v zvezi z načrtoma, pravijo na ministrstvu za okolje in prostor (MOP).

To bi potem, ko bosta SPN in IPN začela veljati, lahko storil okoljski minister Roko Žarnić. Predvsem zato, ker je pred parlamentarno preiskovalno komisijo za gradbene posle izjavil, da pred podpisom sklepa, ki je bil potreben za sprejem ljubljanskega prostorskega načrta, ni poznal vseh pripomb nosilcev urejanja prostora (Darsa, ministrstva za javno upravo in drugih). “Nosilci urejanja prostora morajo po uveljavitvi prostorskega akta preveriti upoštevanje svojih mnenj, ki so jih dali,” so povedali na MOL.

Za neuspeh krivijo medije
Marija Smodiš iz civilne iniciative Tržnice ne damo (CITND) je včeraj dejala, da so za razpis naknadnega referenduma o SPN in IPN zbrali manj kot 10 tisoč podpisov oziroma krepko več kot polovico potrebnih (to je dobrih 11 tisoč). Na novinarski konferenci je za neuspeh okrivila “totalno medijsko blokado poročanja o zbiranju podpisov”, pri čemer prvopodpisanega pobudnika Fedje Koširja ni bilo, Marinke Kurilić iz (CITND) pa tudi ne.

Zdaj podpisi za tržnico
Danes bodo začeli zbirati podpise za razpis referenduma o gradnji garažne hiše pod tržnico. Zbirali jih bodo 32 dni, “od tega 23 efektivnih”, je dejal Mihael Jarc (Lista za čisto pitno vodo). Dodal je, da gre bolj za simbolno dejanje, saj bi garažo že lahko začeli graditi, če bi imeli gradbeno dovoljenje – prostorski akti so bili z obveznima razlagama že ustrezno spremenjeni.

CITND je v petek vložila zahtevo za ustavno presojo statuta Mestne občine Ljubljana, po katerem je za razpis referenduma potrebnih pet odstotkov glasov volilnih upravičencev; za referendum na državni ravni je potrebna polovica podpisov podpore manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.