Slovenija
20 ogledov

Referenduma o Teš 6 ne bo

Tadej Slapnik iz Zaresa upa tudi na podporo opozicije. Koalicija še ni usklajena Žurnal24 main
Poslanci odločili: posvetovalnega referenduma o izgradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj ne bo.

Poslanci so zavrnili pobudo poslancev Zaresa in SNS-a za razpis posvetovalnega referenduma o smiselnosti projekta izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Proti je glasovalo 70 poslancev, za razpis referenduma pa se jih je izreklo osem.

"Pričakujem, da bo današnja razprava pozitivno prispevala k temu, da se bo po osmih letih govorilo o tej temi. Tudi, če bo predlog zavrnjen, in za zdaj kaže slabo, bo vsaj razprava okoli njega omogočila, da se javnost seznani z dimenzijami te investicije," nam je še dopoldan, preden je bil znan izid glasovanja, povedal poslanec Zaresa Tadej Slapnik, prvopodpisani pod poslansko pobudo o referendumu glede gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Dodajal je, da je smiselno počakati na predstavitev nacionalnega energetskega programa, kar se bo zgodilo prihodnji mesec. Časovno je predlog o referendumu tako mogoče prestaviti za kakšen mesec ali dva, pravi Slapnik.

Možnosti za referendum še nekaj
V primeru, da obravnava Teš 6 tudi po tem ne bo ustrezna, obstaja več možnosti, pravi Slapnik. "Če bo potreben zakon o poroštvih, bo skupina 30 poslancev potem lahko zahtevala naknadni zakonodajni referendum o tem zakonu. Poleg tega lahko tudi civilne iniciative same zberejo 40 tisoč podpisov," dodaja Slapnik.

Po njegovih podatkih nevladne organizacije sicer čakajo, da se do predloga o gradnji opredeli vlada, in referendum vidijo kot zadnjo možnost.

Referendum bi bilo mogoče izpeljati tudi glede energetskega programa, pravi Slapnik. Hkrati dodaja, da mu ni znano, da bi kdo imel tovrstne načrte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.