Slovenija
16 ogledov

Referenduma o Teš 6 ne bo

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Referenduma o poroštvu za Teš 6 ne bo, saj so pobudniki zbrali le 2.100 podpisov, potrebovali pa so jih 2.500, je sporočil Gregor Virant. Pobudnik Vili Kovačič dvomi v korektnost izločanja podpisov in predsednika države poziva, naj zakona ne podpiše.

Za pobudo za zahtevo za razpis referenduma o zakonu o državnem poroštvu za posojilo za gradnjo Teš 6 je po podatkih notranjega ministrstva zbranih le 2151 podpisov, kar je premalo za veljavnost pobude, je povedal predsednik DZ Gregor Virant. Za njeno veljavnost bi moralo biti zbranih 2500 podpisov. Referenduma tako ne bo.

"Pobuda torej ni veljavna, zakon pa gre v objavo. Zakon sem že podpisal in ga poslal v urad predsednika republike. Razglašen bo, objavljen v uradnem listu in bo začel veljati," je povedal Virant.

Dvomi v korektnost izločanja podpisov

Predstavnik pobudnikov referenduma Vili Kovačič je izrazil dvom o korektnosti izločitve podpisov. "Imeli smo blizu 3000 podpisov, kako je lahko nastal ta manko?" se sprašuje in od Viranta zahteva, da jim zagotovi dostop do izločenih podpisov in fotokopije izločenih podpisov, skupno število podpisov ter fotokopije oziroma dostop do celotnega gradiva.

Predsednika države Danila Türka pa ob tem poziva, naj zakona ne podpiše, dokler se stvari ne razjasnijo.

Pobudniki še menijo, da med podpisanimi obrazci, ki so bili predani v DZ, ni nobenega podpisa "na zalogo". "To se da preveriti, saj je bil v predčasni podpis poslan drugačen obrazec od končno veljavnega. Če je kak tak primer, se ga da takoj izločiti. Sicer pa to nima zveze z rezultatom izločanja podpisov," še pravi Kovačič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.